Május 12-én, 85 éves korában elhunyt Vass Éva, kétszeres Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész – írja a Szinház.org.

Vass Éva 1933. július 23-án született Budapesten. Színészi pályáját 1952-ben az Úttörő Színházban kezdte, majd játszott Pécsen, az Ifjúsági Színházból Petőfi és Jókai Színházzá alakult teátrumokban, a legnagyobb sikereket azonban a Madách Színházban érte el. 1957-től 1975-ig, négy igazgató működése alatt volt a Madách vezető színésznője, és későbbi férje, Gábor Miklós oldalán eljátszhatta a drámairodalom jelentős női szerepeit. Ádám Ottó vezette a teátrumot, amikor 1975-ben mind Vass Éva, mind Gábor Miklós távozott a társulatból. A színészházaspár még ugyanebben az évben a kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött, pár év után azonban elvált szakmai útjuk, és 1984-ben egyesült ismét, immár a Nemzeti Színházban. 1991 után együtt váltottak, és a Független Színpad művészei lettek. Vass Éva 1994-ben a Budapesti Kamaraszínházhoz csatlakozott, férje 1998-ban bekövetkezett halála után azonban soha többet nem állt már színpadra.

Vass Éva és Gábor Miklós a Film Színház Muzsika címlapján

A közönség nem csak a színpadon láthatta Vass Évát. Első filmes szerepét 1953-ban kapta, Bíró Annát alakította a Rákóczi hadnagyában, de játszott még a Bogáncsban, a Két emelet boldogásban, és utoljára a színészekről szóló Szambában forgatott. Hangját számtalan rádiójátékban, valamint filmszinkronban is hallhattuk. Ő szólaltatta meg magyarul párszor többek között Ava Gardnert és egyszer a Sissi-filmekkel ismertté váló Romy Schneidert.

1958-ban és 1963-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el színészetét, 1983-ben érdemes, öt évvel később pedig kiváló művész kitüntetésben részesült. 1993-ban Balázs Béla-díjat, 1999-ben pedig Déryné-díjat nyert. A színésznő azonban nem csak kapott, adott is, 2000-ben megalapította a Gábor Miklós-díjat, mellyel minden évben a legjobb Shakespeare-alakítást nyújtó művészt díjazzák. Legelőször László Zsolt vehette át a bronz plakettet, idén pedig a Macbeth-ért Nagypál Gábort találta legjobbnak a kuratórium.

Kiemelt kép: Vass Éva a Magyar Rádió stúdiójában 1963-ban (fotó: Szalay Zoltán/Fortepan)