Életének 74. évében, méltósággal viselt betegség után elhunyt Uri István, Jászai Mari-díjas színművész – tudatta mély fájdalommal a Centrál Színház.

Uri István 1945. július 3-án született Debrecenben. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1967-ben szerzett oklevelet Ádám Ottó, a Madách Színház egykori főrendezőjének, később pedig igazgatójának osztályában. A színművész tanulmányai után négy évig a Madách Színház társulatát erősítette. Három évadot először Kecskeméten, majd újabb hármat a Budapesti Gyermekszínházban töltött. 1977-től a győri Kisfaludy Színház (ma Győri Nemzeti Színház) művésze lett, tíz évvel később pedig a Jurta Színházba szerződött.

Az utóbbi években elsősorban a fővárosi közönség láthatta színpadon, ugyanis a Centrál Színház számos előadásában játszott. Ő alakította Boxingtont a My Fair Ladyben, a Detektívet az Illatszertárban és a Jegyzőt a Sok hűhó semmiért című előadásban. Az 1984-ban Jászai Mari-díjjal kitüntetett művész gyakorta szinkronizált is. Hallhattuk a hangját a 24, az Észak és Dél és a Rosalinda című sorozatokban is A gyerekek elsősorban a SpongyaBob Kockanadrágból ismerhetik, ő volt ugyanis Rák úr magyar hangja. Filmekben mások mellett David Carradine-nak és James Cromwellnek is kölcsönözte jellegzetes orgánumát.

Uri István végső búcsúztatásának időpontjáról később ad tájékoztatást a Centrál Színház.

Kiemelt kép: Centrál Színház