Tegnap elhunyt Stephen Sondheim, a 20. századi Broadway stílusvilágának legmeghatározóbb zeneszerzője és szövegírója. A kilencszeres Tony-díjas művész 91 éves volt, és egy olyan páratlan életpályát hagyott maga mögött, amely alapjaiban változtatott meg egy egész műfajt.

A korszakalkotó művész, aki újra értelmezte a zenés színház fogalmát. Akit olyan legendáktól tanult, mint Oscar Hammerstein és Richard Rodgers. Aki egy személyben meghatározta a zenés színházat, ezzel számos fiatal alkotót inspirálva egyrészt a munkáival, másrészt pedig közvetlen mentorálással is. Stephen Sondheimnak olyan utánozhatatlan műveket köszönhet a világ, mint a West Side Story (1954), a Gypsy (1959),a  Company (1970),a  Sweeney Todd (1979), a Sunday in the Park with George (1984), vagy az Into the Woods (1987). Élete során a Rodgers-Hammerstein szerzőpáros mellett együtt alkotott Leonard Bernsteinnel, Hal Price-szal és James Lapine-nal is. Munkáit kilenc Tony-díjjal, nyolc Grammy-díjjal és egy-egy Oscar-díjjal, Pulitzer-díjjal és Olivier-díjjal jutalmazták. Mindezen felül a Broadway-n és a West Enden egyaránt az ő nevét viseli egy-egy színházépület.

Részlet az Into The Woods-ból (Fotó: Martha Swope)

Sondheim új szintre emelte a történetmesélést a zenei eszközökön keresztül. Habár minden darabjának egyéni stílusa és tipikus hangzásvilága van, mégis minden egyes musical, karakter és zenei motívum különbözik egymástól, és mindegyiknek megvan a saját összetettsége. A West Side Story egy aktuális társadalmi problémára reagált, és olyan hangzásvilágot teremtett, amely az alapműveltség részévé vált. A Company-val egy új műfajt hozott létre, amely nem egy sztorit, hanem koncepció musicalként egy életérzést adott át a nézőknek. A Sunday in the Park with George zenei motívumai elmosták a határokat a zene és a képzőművészet között. Az Into the Woods pedig nem csak a karaktereket, hanem a tárgyakat is életre keltette a visszatérő melódiáival. Sondheim 80. és 90. születésnapján a Broadway legnagyobb sztárjai énekelték kedvenc dalaikat a jubiláló alkotótól egy jótékonysági koncert keretein belül, ezzel is leróva tiszteletüket. A 90. születésnapi ünnepség megtekinthető a Broadway.com YouTube csatornáján, mivel az eseményt a járvány miatt csak online tudták megtartani.

Részlet a Sunday in the Park with George című darabból (Fotó: Martha Swope)

Stephen Sondheim olyan örökséget és életpályát hagyott maga mögött, amely gyökeresen megváltoztatta elképzelésünket a zenés színházról. Karakterei, dalai és szövegei egy egész generációt inspiráltak, és egy évszázad stílusvilágát határozták meg a színpadon. Sondheim neve egyenlővé vált a Broadway-el, és mindenkivel, aki valaha alkotott vagy alkotni fog a zenés színházban.

„Sondheim kivételes hatással volt egy egész alkotói generációra. Távozása lesújtó, de a munkái továbbra is velünk maradnak minden dalban és történetben, amelyet megosztunk a színpadon. Összetörte a szívünket, de egyúttal megtanította, hogyan rakjuk ismét össze a darabokat. Az ő életműve kivételes” – így reagált Sondheim halálhírére a Broadway egy fiatal zeneszerzője, Benj Pasek.

Stephen Sondheim emléke örökké élni fog műveiben, nyugodjon békében!

Kiemelt kép: Stephen Sondheim 1990-ben (Fotó: Fred R. Conrad/The New York Times)