December 5-én, gödöllői otthonában elhunyt Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, Gödöllő város díszpolgára. Pécsi Ildikót Gödöllő Város Önkormányzata saját halottjának tekinti.

Pécsi Ildikó 1940. május 21-én született, Polgáron. A Színművészeti Főiskolát 1962-ben végezte el, a diploma megszerzését követően négy évadon keresztül a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt. Ezt követően a Vígszínház (1966-1970), a Mikroszkóp Színpad (1970-1973), a kecskeméti Katona József Színház (1973-1976), a Radnóti Színház (1976-1985), a Népszínház (1985-1990) színésznője volt, 1990-től a József Attila Színház társulatát erősítette. A színpadon drámai szerepeiről volt leginkább híres: játszott többek között a Salemi boszorkányok (Willaims Abigel), az Antigoné (címszerep), a Rómeó és Júlia (Capuletné), az Othello (Bianca), a III. Richárd (Lady Anna), az Amerikai Elektra (Lavinia), a Cyrano de Bergerac (Roxan), a Liliom (Mari), a Rozsdatemető (Csele Juli), a Legyek (Elektra), A Karamazov testvérek (Grusa) és A néma levente (Beatrix) című klasszikusokban, de komédiákban, operettekben (Maya – címszerep) és musicalekben (Koldusopera – Kocsma Jenny) is feltűnt. Emellett több száz önálló estet tartott Petőfi Sándor, Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós műveiből.

Sokat foglalkoztatott film- és tévészínésznő volt: jelentős szerepet kapott az első magyar szélesvásznú filmben, az 1962-ben bemutatott Jókai-adaptációban, Az aranyemberben, amelyben Tímár Mihály szerelmét, Noémit játszhatta 22 évesen, ezt követően kisebb szerepekben olyan alkotásokban is látható volt, mint az Egri csillagok, Az ötödik pecsét, az Indul a bakterház (Csámpás Rozi) és a Csongor és Tünde (Ilma). Országos ismertségét, népszerűségét a tévésorozatokban (A Tenkes kapitánya, Linda) játszott alakításai is erősítették. A színészet mellett rendezőként is dolgozott, a Táci Gorsium Nyári Játékainak évekig volt “mindenese”, ahol számos ókori görög drámát (köztük három Arisztophanész- és öt Szophoklész-darabot) és magyar klasszikust (Karinthy Ferenc, Hunyady Sándor, Molnár Ferenc, Németh László) állítottak színpadra alkotótársaival.

Első díját (Jászai Mari-díj) 1976-ban kapta meg, 1980-ban érdemes művésszé, 1987-ben kiváló művésszé nyilvánították, 1993-ban Déry-díjjal jutalmazták. 2005-ben szülővárosa, Polgár díszpolgárává avatták, 2006-ban megkapta A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, 2007-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 2009-ben a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lett, 2011-ben elnyerte a Hazám-díjat, 2020-ban pedig A Magyar Filmakadémia életműdíját. 1969-ben kötött házasságot Szűcs Lajos olimpiai bajnok labdarúgóval, akitől egy fia született, Csaba. 1980-ban a színész szakszervezet elnökségi tagjává választották. Évtizedek óta Máriabesnyő-Gödöllő lakója, utóbbinak 2010 óta díszpolgára és mint ilyen, a város kulturális életének meghatározó alakja.

Kiemelt kép: Pécsi Ildikó (fotó forrása: femina.hu)