Október 29-én, 73 évesen korában elhunyt Oszter Sándor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész.

Oszter Sándor Győrben, 1948. szeptember 2-én született, gazdag molnárcsalád sarjaként. Két hónapos korában súlyos, életveszélyes tüdőgyulladást kapott. Gimnáziumi tanulmányai alatt a humán tantárgyakat szerette: a történelmet, a földrajzot, a képzőművészetet, emellett sok irodalmi versenyt megnyert. Utolsó gimnáziumi évében történelemből egy pályázatra írt műve bekerült a legjobbak közé, ezért felvételi nélkül automatikusan felvették a bölcsészkarra, de beadta jelentkezését a Színház- és Filmművészeti Főiskolára is, ahová szintén felvették. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1971-ben végezte el.

1971-ben a Vígszínházba szerződött, melynek 1976-ig tagja volt. 1976 és 1978 között szabadúszóként dolgozott, majd 1978-tól 1989-ig a Nemzeti Színház társulatát erősítette. 1989-től ismét szabadúszóvá vált, majd 1992-től újból csatlakozott a Nemzeti Színházhoz. 2008-ban a Békéscsabai Jókai Színház színésze. Többek között olyan előadásokban láthatta őt a közönség, mint az Othello (címszerep), a Három nővér (Szaljonij), a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (René), az Antonius és Cleopatra (Octavius Caesar), a Nem élhetek muzsikaszó nélkül (Balázs), A nép ellensége (Hovstad), a Gellérthegyi álmok (Fiú), a Tizenkét dühös ember (4. esküdt), A királyasszony lovagja (Don Salluste de Bazan), a Játék a kastélyban (Turai), A tündérlaki lányok (Lajos), a Nem félünk a farkastól (George), A vadkacsa (Werle) vagy a Hello, Dolly! (Horace Vandergelder).

Oszter Sándor a Rózsa Sándor című tévésorozatban (Fotó: MTVA)

Még főiskolásként, 1970-ben szerepelt először mozivásznon Bacsó Péter Kitörés című filmjében. Az országos ismertséget a Rózsa Sándor című minisorozat címszerepe hozta meg számára. Ezen kívül olyan filmekben is láthattuk őt, mint a Jób lázadása, az Argo 1-2., vagy A viszkis. 1972-ben megkapta a San Remói- fesztivál legjobb férfi alakításának járó díját, a Rajz János-díjat pedig kétszer is (1979-ben és 1982-ben) elnyerte. 1983-ban Jászai Mari-díjjal, 1984-ben Farkas-Ratkó-díjjal tüntették ki, 1988-ban érdemes művésszé vált. 2001-ben megkapta A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2013-ban pedig a Kossuth-díjat. 2010-ban Kondoros díszpolgárává avatták.

Oszter Sándor 73 éves korában, szívinfarktusban hunyt el. Özvegye Failoni Donatella zongoraművész, az Olasz Köztársaság Lovagrendjének birtokosa. Lánya Oszter Alexandra színésznő.

Kiemelt kép: Oszter Sándor (Fotó: MTVA/Zih Zsolt)