2020. október 26-án, 65 éves korában elhunyt Kelemen Csaba, az egri Gárdonyi Géza Színház színművésze.

Kelemen Csaba 1955. szeptember 10-én született, 1980-ban szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, 1982-ig a debreceni Csokonai Színház, 1982 és 1989 között a budapesti Radnóti Miklós Színház társulatának tagja volt. 1989-ben szerződött Egerbe, 31 éven keresztül játszott a Gárdonyi Géza Színházban. Emellett az 1994-ben alakult Agria Nyári Játékok Kft. alapító tagja. Mint ahogyan a teátrum közleményében állt: „sok-sok szerepében őrizni fogja őt az emlékezet. Talán legkedvesebbjeként, évtizedeken át játszotta Dobó István szerepét az Egri Csillagok című musicalben. Hihetetlen, hogy az elmúlt nyáron utoljára.

Kelemen Csaba idén pályázott az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatói posztjára is. Ennek kapcsán kell megemlíteni, hogy a Városházán, a Városimázs Bizottság hétfői ülésén – ahol arról döntöttek, hogy a színház igazgatói posztjára pályázók közül melyiküket terjesszék szavazásra a városi közgyűlés csütörtöki ülésére – heves vita alakult ki. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) és tanácsadó testületének delegáltjai Blaskó Balázs jelenlegi igazgató pályázatát támogatták az egri önkormányzat két delegáltjának, Mirkóczki Zita képviselőnek és Berecz Mátyás alpolgármesternek a döntésével szemben, akik viszont Szőcs Artur, a Miskolci Nemzeti Színház rendezőjének pályázatát pártfogolták.

Az egri Gárdonyi Géza Színház (Fotó: visiteger.com)

A Gárdonyi Géza Színház fenntartója és finanszírozója fele-fele részben a minisztérium és az egri önkormányzat, így Kásler Miklós miniszternek és Mirkóczki Ádám polgármesternek kell megegyeznie az új direktor személyéről, ha Eger közgyűlése nem támogatja majd a bíráló bizottság jelöltjét, vagyis Blaskót. Ennek hiányában a teátrum elbukja az állami támogatást. Az önkormányzat és az EMMI öt évre kötött megállapodásának értelmében Eger közgyűlése csak annak a pályázónak a megválasztásáról szavazhat, amelyet ez a bíráló bizottság támogatott.

Az ülésen – meghallgatva Blaskót és Szőcst – a Városimázs Bizottság végül nemmel szavazott Blaskó Balázs pályázatára (csak Juhász Ádám szavazott igennel), viszont támogatta Szőcs Artur pályázatát (Juhász tartózkodott), így a közgyűlés csütörtökön Szőcs kinevezéséről szavazhat.

Kiemelt kép: Kelemen Csaba (fotó: MTI / Soós Lajos)