76 éves korában, hosszan tartó, súlyos betegség után, születésnapjának reggelén, július 13-án elhunyt a kecskeméti Katona József Színház örökös tagja, Jablonkay Mária színésznő – tudatta a teátrum.

Jablonkay Mária 1943. július 13-án született Kaposváron. Színészi pályáját 1961-ben a Pécsi Nemzeti Színházban kezdte, majd három év után átszerződött a békéscsabai Jókai Színházhoz, ahol szintén három évadot töltött. 1966-ban került a budapesti Állami Déryné Színházhoz, ahonnan egy év után ismét egy vidéki teátrumhoz szerződött: először Miskolcon, majd Szegeden játszott, és 1970-ben csatlakozott a kecskeméti Katona József Színházhoz, melynek haláláig tagja volt.

Jablonkay Mária a „hírös” teátrumban töltött közel 50 éve alatt zenés és prózai előadások hosszú sorában bizonyította tehetségét és elhivatottságát, mellyel a szakma és a közönség elismerését és szeretetét is kivívta. Magas színvonalú munkája elismeréseként 2018-ban a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatának kitüntetésében részesült. Legutóbbi szerepe a 2019 tavaszán bemutatott Agatha Christie-krimiben, az …és már senki sem!-ben volt, ő kölcsönözte a hangját az előadásban „megjelenő” írónőnek.

Kiemelt kép: Kecskeméti Katona József Színház