Életének 57. évében június 29-én elhunyt Böszörményi Gyula, József Attila-díjas író, újságíró, a Gergő-, az Ambrózy báró esetei és sok más népszerű ifjúsági regénysorozat szerzője.

Böszörményi Gyula 1964. július 23-án született, Miskolcon. Kétéves korában izomsorvadásos betegség támadta meg, aminek következtében súlyos mozgássérült lett. Mivel családja is széthullott körülötte, egészségügyi gyermekotthonba került, ahol éles, nyílt szellemmel töltötte mindennapjait értelmi fogyatékos társai között. Tizenévesen kezdett el írni, a 80-as évektől jelentek meg cikkei, glosszái és novellái az Élet és Irodalom, az Emberhalász, a Debreceni Napló, a Magyar Ifjúság, az Ifjúsági Magazin és más folyóiratok hasábjain. 1986-ban megalapította a Mozgássérült Eszperantisták Levelező Körét, amelyet két éven át vezetett is. 1989-ben elvállalta az erdőkertesi Sci-fi és Fantasy Klub vezetését. 1997-ben beválogattak az Élet és Irodalom legjobb novellistáit közlő antológiába. 2002-től a Magyar Hírlap rendszeresen közli publicisztikáit.

Müller Péter Sziámi ösztönzésére kezdett el gyerekeknek írni. A Gergő és az álomfogók megírásához a budapesti Sziget Fesztiválon szerzett élményei is hatással voltak rá. 2003-ban feleségével, Cséplő Noémival megalapították az Álomfogó Varázslat „táv-bűbájosképző” levelező iskolát gyerekeknek és felnőtteknek, amelynek célja az általános műveltség, hagyományőrzés és olvasásra-nevelés elősegítése. A Gergő-sorozat második kötete (Gergő és a bűbájketrec) 2003-ban Magyarországon az év sikerkönyve lett. Ugyanebben az évben a Gergő-regények megkapták az Év Gyermekkönyve díjat és a Körtemuzsika-díjat is. A sorozatnak további három kötete jelent meg (Gergő és a táltosviadal, Gergő és az álomvámpírok I-II.), valamint az Álomfogó-univerzum további két trilógiával (Zsófi, Monyákos Tuba) bővült.

Emellett olyan közkedvelt sorozatok (főként trilógiák) fűződnek a nevéhez, mint a Rontásűzők, a Rémálom, a Lúzer Rádió, a Jonatán kalandjai, az Ezopara, de az utóbbi időkben főként az Ambrózy báró esetei című, a boldog békeidőkben játszódó krimisorozatával lopta be magát az olvasók szívébe, amelynek utolsó, hetedik része A hullaházi skandallum címmel várhatóan az idén jelenik meg.

Kiemelt kép: Böszörményi Gyula (Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu)