Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után április 16-án elhunyt Bács Ferenc, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész – tudatta a család az MTI-vel.

Bács Ferenc 1936. június 19-én született a Romániában található Nagyszebenen. Mielőtt a világot jelentő deszkákra lépett volna, először a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre iratkozott be, de végül a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetet végezte el. Ezután a Tompa Miklós vezette Székely Színház társulatához szerződött, nem sokkal később feleségül vette Tanai Bella színésznőt, és 1963-ban megszületett lányuk, Bács Kati, aki szüleihez hasonlóan később a színészi pályát választotta. Bács Ferenc és családja 1977-ben áttelepült Magyarországra, mivel a színészt egyre jobban nyomasztotta Nicolae Ceausescu kommunista diktatúrája. Játszott Miskolcon és Győrött is, ezt követően hívta a Vígszínházhoz Várkonyi Zoltán.

Básti Juli és Bács Ferenc A vörös grófnő című filmben (fotó: MTI)

1979-től 1987-ig volt a Szent István körúti teátrum tagja, majd csatlakozott a József Attila Színház társulatához, amit a Nemzeti Színházban eltöltött 5 év követett. 1998-ban szabadúszó lett, közben rövid időre Sopron városának színházát erősítette. Pályafutása során számtalan filmben és tévéjátékban is láthatta őt a közönség. Legutolsó színházi bemutatója 2006-ban a Karinthy Színházban volt. Bács Ferenc azonban nem csak színészként dolgozott: a tatabányai Jászai Mari Színházban az Esőcsináló című darabból rendezett előadást, a Színművészeti Főiskolán pedig évekig tanított beszédművészetet.

Jellegzetes orgánumát sokan ismerik, ugyanis számtalan filmben, sorozatban, és rajzfilmsorozatban is hallhattuk. Ő szinkronizálta A Klinikában Brinkmann professzort (Klausjörgen Wussow), A Gyűrűk Ura-filmekben Gandalfot (Ian McKellen), a Szívek szállodájában Lorelai Gilmore édesapját (Edward Herrmann), a Halló, halló! című brit vígjátéksorozat bohókás csaposát, Renét (Gorden Kaye) és ő volt Tigris hangja a Micimackóban.

Bács Ferenc művészetét először 1983-ban jutalmazták, ekkor kapta a Jászai Mari-díját. 2001-ben érdemes, tíz évvel később kiváló művész kitüntetésben részesült, 2015-ben pedig megkapta a Kossuth-díjat a rendkívül sikeres színházi, televíziós és filmes pályafutása során kifinomult eleganciával megformált alakításai, emlékezetes szinkronszerepei, valamint rendezői alkotómunkája elismeréseként.

Kiemelt kép: MTVA