Czóbel Béla, Kontuly Béla és Klie Zoltán művének leütési ára is életműrekordot döntött a Kieselbach Galéria őszi árverésén.

A legmagasabb áron, 85 millió forintért kelt el Czóbel Béla több alkalommal kiállított és reprodukált, még az 1958-as velencei biennálé magyar anyagába is beválogatott Párizsi Szajna-part című festménye, amelynek induló ára 46 millió forint volt. Klie Zoltán Fantasztikus tája 80 millió forintért, míg Kontuly Béla 1930-as évek elején festett, Téli Duna-part című alkotása 75 millióért kelt el. Előbbi 44 millió forintról, utóbbi 36 millió forintról indulva érte el a rekord összeget. Mindhárom mű leütése életműrekordot hozott az alkotóknak.

Kieselbach Tamás galériavezető szerint az árverés sikere azt mutatja, hogy a megszorítások és az infláció ellenére az embereknek van bizalmuk a műtárgyakban, sokan tartják jó befektetésnek a műtárgypiacot. Egyre többen licitálnak online, erősebbé válnak az internetes vásárlók, az online tér új dimenziókat nyitott meg és áttörést hozott a piacon. Kieselbach kitért arra is, hogy a galéria történetében novemberben először rendeznek háború utáni és kortárs művekből árverést, amelyre 1945-től 2020-ig bezárólag, 77 év művészetéből álló anyagot válogattak össze a korszak főműveiből. Szerepelnek benne Kassák Lajos, Keserü Ilona, Kondor Béla alkotásai, Tandori gyűjteménye, valamint más kincsek is. Az aukciót november 11-én rendezik meg Budapesten.

Kiemelt kép: Kieselbach Galéria (Fotó: esterpartners.com)