Szeptember 9-én veszi kezdetét a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. Az ünnepélyes megnyitón Molnár Piroska részesül életműdíjban, a zárógálán pedig egy másik életműdíj is átadásra kerül: a legendás animációs filmkészítő, Rófusz Ferenc sok évtizedes kiemelkedő, kontinenseken átívelő munkásságáért kapja az elismerést.

A légy volt az első magyar film, amely Oscar-díjat kapott, a film és alkotója akkor és azóta is sok más elismerésben részesült itthon és világszerte a Kossuth-díjtól kezdve a Szent István-rendig. Rófusz Ferenc pályáját a Mafilmnél kezdte díszletfestőként és trükkfilm-rajzolóként, 1968-tól a Pannónia Filmstúdióban dolgozott. Első, című filmjét 1972-ben Nepp József ötlete alapján rendezte. Társrendezőként és tervezőként részt vett a legendás Gusztáv-sorozat megalkotásában. Az 1982-es Holtpont és az 1983-as Gravitáció számos díjat nyert Oberhausentől Hirosimáig, Torontótól az akkori magyar rövidfilm-fesztiválig: Miskolcig. 1984-től Németországban, 1988-tól 2001-ig Kanadában élt, ahol saját stúdiót is alapított. Több mint 60 reklámfilmet és számos sorozatot készített ebben az időszakban, hagyományos és digitális technikával egyaránt. Az utolsó vacsora című filmjével 2018-ban, negyvenévnyi várakozás után készült el, ugyanis 1978-ban politikai okok miatt nem engedélyezték annak megvalósítását.

Az 1981-es Miskolci Filmfesztiválon Rófusz maga döntött A légy visszavonásáról – hogy kollégáinak ne egy Oscar-díjas filmmel kelljen megmérkőzniük. A fesztiváltól akkor rendhagyó fair play-díjat kapott – most pedig a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját veheti át.

Kiemelt kép: Rófusz Ferenc (Fotó: Sárosi Zoltán)