Szeptember 4. és 12. között Életörömre hangolunk! szlogennel idén hét helyszínen rendezik meg a 24. Zsidó Kulturális Fesztivált Budapesten.

Kunos Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a fesztivál kiemelt célja, hogy a főváros kulturális turizmusának egyik fontos tényezője legyen, továbbá, hogy szerepe legyen a budapesti zsidó negyed újabb turisztikai fellendülésében. Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke szerint a fesztivál az elmúlt években megérdemelten vált a főváros művészeti életének elismert és rangos eseményévé. A több mint 24 programnak – amelyek között könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyerekprogramok is szerepelnek hazai és nemzetközi művészek előadásában – hét budapesti helyszín, a Dohány utcai, a Frankel Leó úti, a Hegedűs Gyula utcai és a Rumbach utcai zsinagóga, a Bálint Ház, valamint első alkalommal a Madách Színház Tolnay Szalonja és a Magyar Zene Háza ad otthont.

A közönség a rendezvény ideje alatt többek között Koncz Zsuzsa, Rost Andrea, Malek Andrea, Müller Péter Sziámi, Oláh Ibolya, László Boldizsár és Szulák Andrea koncertjein vehet részt. A színművészek közül Kern Andrással, Hegyi Barbarával, Fesztbaum Bélával, valamint a Monarchia Operett sztárjaival is találkozhatnak az érdeklődők. A hazai zenészek közül fellép Gerendás Péter, Jáger Bandi, Szakcsi Lakatos Béla, valamint Szokolay Dongó Balázs, továbbá koncertet ad a Budapest Klezmer Band és a Sabbathsong Klezmer Band is, a Klezmerész zenekar pedig Janicsák Vecával kiegészülve gondoskodik a felhőtlen szórakoztatásról. A nemzetközi sztárok közül az izraeli Lala Tamar, a szintén izraeli Nigun Quartet, valamint a spanyolországi Mara Aranda ad koncertet.

Szulák Andrea (fotó: Steindl Gabriella)

A fesztivál egyik kiemelt – rendhagyó – programja a Nem tudhatom – Radnóti és korunk című est lesz, amelyben Mácsai Pál, Fullajtár Andrea, Dés László, Dés András, valamint Lukács Miklós működik közre, valamint az idén 80 éves Barbra Streisand előtt is tisztelegnek egy koncerttel a szervezők. Mindemellett egy ősbemutatóra is sor kerül: Teszter Nelli és Nógrádi Gergely Forró csokoládé című zenés komédiája debütál a fesztivál ideje alatt. Az érdeklődők megnézhetik Szép Ernő Emberszag című regényének új, a Madách Színház által készített filmadaptációját, a Bálint Házban pedig könyvbemutatókkal, gyerekprogramokkal, beszélgetésekkel várják a látogatókat, valamint megtekinthető lesz a Szentély a viharban – a budapesti zsidók megmentése című szabadtéri kiállítás is a Cipők a Duna-parton holokauszt-emlékműnél.

A fesztivál programjairól részletes információk a Zsidó Kulturális Fesztivál oldalán találhatók.

Kiemelt kép: Budapest Klezmer Band (Fotó: Zsidó Kulturális Fesztivál)