Elindult a jegyértékesítés az idén fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad 2022-es nyári évadának produkcióira. A jubileum évében az eddiginél is gazdagabb programkínálattal és meglepetésekkel készülnek a szervezők, a centenárium fő attrakciója a július végén bemutatásra kerülő saját produkció lesz, a darabot Nyáry Krisztián kifejezetten erre az alkalomra írta a teátrum számára.

A népszerű budai játszóhely több mint 70 produkcióval, különleges és látványos koncertekkel, ősbemutatókkal, zenés és prózai előadásokkal, gyerekprogramokkal, táncelőadással, operettel, Színházi Szemlével, hazai és nemzetközi filmvetítésekkel várja majd június és október között a nézőket. Júniusban az évadot a – hagyományteremtő céllal 2022-ben először megrendezett – Szabadtéri Színházak Szövetségének Találkozója nyitja meg, melyen elsősorban a szövetség vidéki tagjainak kínálatából válogatva láthat a fővárosi közönség 10 emblematikus produkciót. Június 9. és 12. között ismét itt kerül megrendezésre a nyári Margó Irodalmi Fesztivál. 

Jelenet az Egy csepp méz című előadásból (Fotó: Radnóti Színház)

A Városmajori Szabadtéri Színpad idei szezonjának alappilléreit igazi csemegéket tartalmazó színes repertoár alkotja: egy-egy előadással érkezik a Radnóti Miklós Színház (Egy csepp méz) és a Katona József Színház (Poppea megkoronázása), az Orlai Produkciós Irodától pedig ismét látható lesz a Válaszfalak, de először mutatkozik be a Városmajorban a Balkon kilátással és A szív hídjai, illetve egy újabb ősbemutatóval is készülnek. Megjelenik a repertoárban a Szentendrei Teátrum és a Manna Produkciós Iroda közreműködésében létrejött Árvák című előadás is Horváth János Antal rendezésében, valamint Bödőcs Tibor Meg se kínáltak című előadása Thuróczy Szabolcs főszereplésével. Visszatér a városmajori fák alá a Győri Balett társulata, de érkezik a Szegedi Kortárs Balett is a Carmina Burana című táncelőadással. Újra elvarázsolhatja a közönséget Rejtő Jenő megunhatatlan története, A tizennégy karátos autó a Budapest Bár dallamaival, valamint egy fantasztikus koncertszínházi ősbemutatóval készül a nyárra a TRIP Hajó is. 

A nyár kedvelt színházi eseménye, a Városmajori Színházi Szemle idén kibővül: nyolc határon túli és vidéki színház magas minőséget képviselő előadását hozzák el a budapesti közönségnek. A centenárium kiemelt eseményeként Nyáry Krisztián kortárs író erre az alkalomra írt darabja kerül bemutatásra július végén. Az intézmény, valamint a park és a környék elmúlt 100 évéről szóló produkciót Horváth János Antal rendezi. A jubileumi programokat városmajori séták és további meglepetések is színesítik.

Pillanatkép a 30Y koncertjéről (Fotó forrása: Városmajori Szabadtéri Színpad)

A nyár folyamán a legkülönböző műfajokban alkotó előadók, valamint változatos komoly- és könnyűzenei, jazz-, indie-, tradicionális, crossover és világzenei koncertek is várják a közönséget. Olyan neves magyar előadók és zenekarok lépnek színpadra, mint a visszatérő Palya Bea vagy a Benkó Dixieland Band. Az együttes sztárvendége a hazai jazzélet ismert szereplője, Náray Erika színésznő-énekesnő lesz. Szintén régi ismerősként láthatjuk Horgas Eszter és Falusi Mariann frenetikus párosát is, akik Kálloy Molnár Péterrel kiegészülve lépnek majd színpadra. Kern András Lövölde tér című produkciójának dalai Hernádi Judit vendégszereplésével csendülnek fel. 2022-ben először lép fel a Városmajori Szabadtéri Színpadon a Honeybeast együttes, illetve a magyar nóták vagy cigánydalok énekesnője, Bangó Margit, akit a Swing à la Django kísér koncertje során. Beck Zoli zenekarával, a 30Y-nal tér vissza, az akusztikus Resti koncerten Mucsi Zoltán Kapa lesz a kalauz. Koncertet ad még a nyár során Szabó Balázs Bandája is.

Szombat és vasárnap délelőttönként a gyerekeké lesz a főszerep, június 12-én Halász Judit A vitéz, a kalóz meg a nagymama című műsora nyitja a gyerekkoncertek sorát, amelyen egyedülálló pályafutásának legnépszerűbb dalait hallgathatják kicsik és nagyok. A kétszeres Kossuth-díjas és Prima Primissima díjas Kaláka együttes szintén egy páratlan gyerekprogrammal érkezik, amelyen minden az állatokról szól majd. A közkedvelt Alma Együttes július 30-i, Kacagó Kukac című koncertjének főszereplői a földgolyó kicsi és nagy, szőrös és csupasz, háziasított és vadon élő állatai lesznek. „Szülinap – Fülinap” műsorával lép fel a Rutkai Bori Banda, a gyerekkoncertek sorát pedig Szalóki Ági műsora zárja augusztus 6-án József Attila, Tamkó Sirató Károly, Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Szabó T. Anna, Erdős Virág, Jónás Tamás, Garaczi László és más költők megzenésített verseivel, melyek a legkisebbekhez is szólnak.

Halász Judit (forrás: Vígszínház)

A folyamatosan bővülő kínálatról és az előadásokról további információk a Városmajori Szabadtéri Színpad honlapján érthetők el.

Kiemelt kép: Jelenetkép az Árvák című előadásból (Fotó forrása: Városmajori Szabadtéri Színpad)