El Greco magyar vonatkozású remekművével gazdagodott a Szépművészeti Múzeum állandó kiállítása. A Gonzaga Szent Alajos képmása című festmény a MOL-Új Európa Alapítványnak köszönhetően került a múzeumba hosszú letétre, a nagyközönség október 28-tól, az El Greco műveiből nyíló nagyszabású kiállításon láthatja majd több mint félszáz, a krétai-spanyol mestertől származó alkotás társaságában.

A Gonzaga Szent Alajost (1568-1591) ábrázoló mellkép az első portrék közé tartozik, amelyeket El Greco Spanyolországba érkezését követően festett. A műalkotás a XX. században több magánkollekcióban is megfordult, köztük a századforduló Magyarországának talán legjelentősebb magángyűjteményével rendelkező Nemes Marcellében is, aki sok más remekművel együtt az 1910-es évek elején vételre ajánlotta a magyar államnak és a főváros vezetésének. Sajnos azonban egyikük sem élt ezzel a lehetőséggel, így a páratlan gyűjtemény számos kiemelkedő darabja 1913-ban egy párizsi aukción talált gazdára. A remekművet a Christie’s aukciósház ez év júniusi árverésén 3,6 millió dollárért vásárolta meg a MOL-Új Európa Alapítvány.

Az alkotás több mint száz év elteltével került vissza Magyarországra és talált végleges otthonra. Az új szerzeménnyel együtt összesen hat saját kezű El Greco-alkotás szerepel a múzeum spanyol gyűjteményében, amely így Spanyolországon kívül Európában a legtöbb saját kezű El Greco-festménnyel rendelkezik. Az október 28-án nyíló, összesen csaknem 70 művet bemutató tárlaton a látogatók több mint félszáz saját kezű alkotást láthatnak a spanyol-krétai mestertől. A kiállítás célja, hogy széles körű áttekintést adjon El Greco életművéről, bemutatva a festő teljes formai komplexitását és nagy ívű stílusfejlődését. A múzeumban látható művek mellett a tárlatra több mint 40 magán- és közgyűjtemény, például a madridi Prado és a Thyssen-Bornemisza Múzeum, a toledói El Greco Múzeum, a párizsi Louvre és a londoni Nemzeti Galéria kölcsönzött alkotásokat.

Kiemelt kép: El Greco Gonzaga Szent Alajos képmása című festménye a Szépművészeti Múzeumban (Fotó: Balogh Zoltán/MTI)