A Szépművészeti Múzeum Múzeum+ programsorozata november 9-i alkalmával az európai művészet történetének egyik legkiemelkedőbb mestere, El Greco életműve kerül fókuszba, bemutatva a festő teljes formai komplexitását és nagy ívű stílusfejlődését.

18 óra 45 perckor a Miszticizmus és manierizmus El Greco művészetében címmel Tátrai Vilmos művészettörténész tart előadást a Barokk Csarnokban, amelynek célja, hogy a festőt a manierizmus stíluskörnyezetében mutassa be, és így világítson rá művészetének azokra a sajátságaira, amelyek immár csakis és kizárólag rá jellemzőek. 19 óra 30 perckor Batarita „Látomások irracionális íze” című szólótáncát tekinthetik meg az érdeklődők, amelyet a táncművész kifejezetten a Szépművészeti Múzeum El Greco életművét bemutató kiállításához alkotott meg, és amelyet ezen az esten a Román Csarnokban láthat először a közönség. Kun Fruzsina képzőművész 18 és 21 óra között Kreatív sziget: Absztrakt expresszionista képek – El Greco égboltjai címmel tart workshopot a Reneszánsz Csarnokban.

Az El Greco időszaki kiállításhoz kapcsolódóan harmincperces tárlatvezetéseket is indítanak Varga Viola (El Greco és Itália), Marina Eszter (El Greco víziói) és Cser Judit (A lobogás a lélek szenvedélyes beszédje) közreműködésével. A Márvány Csarnokban a Fine Art Bistrónak köszönhetően bor- és tapaskóstoló is lesz, valamint a Fine Arts Jazz Group gondoskodik a jó hangulatról.

A teljes program a Szépművészeti Múzeum oldalán érhető el. 

Kiemelt kép: El Greco Gonzaga Szent Alajos képmása című festménye a Szépművészeti Múzeumban (Fotó: Balogh Zoltán/MTI)