Különleges programokkal készül a Magyar Képzőművészeti Egyetem a Múzeumok Éjszakáján, június 22-én! A képzőművészet kulisszái kerülnek majd a középpontba, így például megnyitja kapuit az Epreskert, ahol szobrok, neoreneszánsz és oszlopcsarnokos műteremházak, valamint művészeti anekdoták sűrűjében sétálhatunk a belváros közepén lévő ősfás parkban. A zene és műalkotás találkozását mutatja be a Képzene című program, de a felújított Lotz-freskókat is megcsodálhatjuk, ahogy az ígéretes végzősök alkotásait is a Képzőművész Diplomakiállításon. Sőt! Ha egy kis borzongásra vágyunk, rendelkezésünkre állnak  az Anatómia Tanszék csont és preparátum ritkaságai is.

Hatalmas ősfák rejtik a város közepén megbúvó varázslatos parkot, a hangulat fényét emelik az egykori szobrászmesterek szabadtéri művei, gyűjtőnevén a szobortemető, a Parthenón-fríz kiállítótér, Stróbl Alajos egykori műterme és a Kálvária is. Bemutató sétát tart az Epreskertben a Múzeumok Éjszakáján Szabó Ádám szobrászművész, az MKE egyetemi docense a nagymesterek és tanítványaik tanulóleveleiből merített anekdotákkal tarkítva. Vajon milyen lehetett, amikor Stróbl Alajos bohém mulatságokat szervezett, sőt, a kutyáját is oroszlánjelmezbe öltöztette, vagy amikor pávák és majmok lakták a kertet?

A Képzőművész MA Diplomakiállítás, az újonnan alapított Vizuális Művészet Tanszék végzős évfolyamának első bemutatkozása az MKE Múzeumok Éjszakájának kiemelt eseménye. A kiállítást dr. Erős István, az MKE rektora nyitja meg a Barcsay teremben, mely évszázados kiállítási hagyományokra tekint vissza, továbbá az Aulában. A Művészeti Anatómia Tanszék idei programján Kőnig Frigyes professzor emeritus mesél az érdeklődőknek az oktatáshoz használt izgalmas tárgyakról, köztük Székely Bertalan lovának csontvázáról, a különböző állatpreparátumokról, vagy az arcrekonstrukciókhoz használt furcsa segédeszközökről.

A látogatók megismerhetik a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezetett sétákon az Egyetem főépületét, a műemléki épület Lotz-freskókkal díszített belső tereit és iparművészeti műremekeit. Romoda Klára, az MKE egykori munkatársa tart tárlatvezetést, az egykori Mintarajztanoda és a Régi Műcsarnok épületegyüttesében, Bojtos Anikó művészettörténész pedig a nemrégiben felújított, egyedülálló Lotz Károly falképeket mutatja be. Heitler András, az MKE docense és Káldi Richárd, művésztanár pedig a festő- és szobrászrestaurátok műhelyében vezetik körbe az érdeklődőket.

Kiemelt kép: A Múzeumok Éjszakája alkalmából az Epreskert is megnyitja kapuit! (Fotó: MKE)