2014 márciusa óta van folyamatosan műsoron az Ódry Színpadon Boris Vian leghíresebb művéből íródott azonos című darab, a Tajtékos napok. A késői kezdés (22:30) megszokott itt, senkit nem riaszt el, teltház lesz. A közönség nagyon vegyes, ismert színészek, diákok, idősebb színházkedvelők egyaránt izgatottan várakoznak a lépcsőn.

Ritkán találkozhatunk azzal, hogy a rendező minden egyes alkalommal aktívan közreműködik a nézők vezetésében, Fehér Balázs Benő márpedig ezt teszi. Mielőtt beengednének a Padlásra, néhány instrukcióval lát el minket, és ez végig így lesz, mozgatni fogja a nézőket az utolsó percig, aminek utóbb felismerve komoly jelentősége van.

Miután mindenki elfoglalja a helyét, ki széken, ki a földön, ki a színpad szélén található dobogókon, Bán Bálint (Colin) és Nagy Dániel Viktor (Nicolas) azonnal el is kezdik a nyitójelenettel, és szépen sorban minden színésszel megismerkedhetünk. A könyvből ismert összes vicces elem említésre kerül, sanda chacháznak a fiúk, Rada Bálint (Chick) tiszteletére beindul a koktélzongora, és az Egér (Kárpáti Pál) is le-föl futkos végig a jelenetek alatt.

Fotó: odryszinpad.hu

Colin amiatt kesereg, mert szerelmes szeretne lenni, hiszen még nem ismeri az érzést, ezért izgatottan készül az Isis (Kurta Niké) által rendezett partira. Nicolas-ra hárul a feladat, hogy a gazdáját ellássa a hölgyek meghódításával kapcsolatos tanácsokkal, mindezt teszi olyan szófordulatokkal, és gesztikulációval, hogy senki sem tudja megállni hangos kacagás nélkül. A várva várt bulin felbukkan Chloé (Bach Kata), a két fiatal azonnal egymásba szeret, randevúzni kezdenek, és hamarosan már az esküvőn találjuk magunkat.

Fotó: odryszinpad.hu

Itt Fehér Tibornak és Fehér Andrásnak (Pegazus és Coriolanus Desmerat) van egy fergeteges pár perces jelenete, annyira jól hozzák a „nászbuzikat”, hogy ekkorra már többünk könnye folyt. Az esküvő után gyorsan nászútra indulnak a fiatalok, ahonnan Chloé betegen tér haza, és innentől minden egyre rosszabb lesz. Alise (Szilágyi Csenge) egyre jobban eltávolodik Chicktől, akin egyre jobban elhatalmasodik a gyűjtőszenvedélye. Colinnak munkát kell keresnie, mert a kölcsönök és a kezelések miatt, melyeket Frászpirin (Bárnai Péter) ír elő, egyre kevesebb dukát áll rendelkezésére, és bizony elkezd a ház is összemenni, melyben a fiatal pár él. Itt van jelentősége a nézők mozgatásának, a rendező úgy ültet át minket, hogy a színészeknek egyre kisebb játszótere marad. Ahogy haladunk a szomorú végkifejlet felé, úgy lesz egyre több jelentősége a jelmezek és a díszlet változásának is, melyek Szlávik Júlia és Szalai Sára munkái. A ruhák egyre dísztelenebbek, egyre rendezetlenebbül állnak a színészeken, a bútorok is szépen lassan kikerülnek a színpadról.

Fotó: odryszinpad.hu

Külön szeretném megemlíteni Fekete Ádám jelenését, ő játssza Jean-Sol Partre-t, monológjában nagyon energikus és szórakoztató, a nyelvtörőnek is beillő résznél mindenki lélegzetvisszafojtva várta, hogy meddig képes még fokozni. Ő egyébként a darab dramaturgja is.

Ez az előadás több szempontból is nagyon különleges. Egyrészt látszik rajta, hogy a színészek nagyon szeretik, hiszen pár perces epizódszerepekre térnek vissza még úgy is, hogy többen közülük nagy színházak vezető színészei. Másrészt a közönség bevonása miatt kivételes lesz a darab atmoszférája. Decemberben sajnos nem játsszák, a januári műsor pedig még nem került fel, de figyeljétek az Ódry Színpad műsorát, és ha tehetitek, ne hagyjátok ki, #menjetekszinhazba.

Kiemelt kép: odryszinpad.hu