Február 27-én, 21 óra 5 perces kezdettel lesz látható az M5 csatornán Eisemann Mihály és Szilágyi László klasszikusnak számító operettje, az Én és a kisöcsém.

„Én és a kisöcsém / Fütyülünk a nőkre az idén…” – énekli a címadó dal refrénjét Andersen Vilmos és „Vadász Frigyes”. Az igazán jó történetek egy mondatban is összefoglalhatóak, például így: Kató, a gazdag tápszergyáros ábrándos, aluszékony lánya férfinak öltözve az itáliai Velencéig szalad, hogy megleckéztessen egy nagyképű, nőgyűlölő fickót. De ha ennél bővebben szeretnénk mesélni a történetről, akkor ezt írhatnánk: Frici kisasszony gyorsírónő és Kató, a gazdag tápszergyáros lánya is boldogságra vágyik. Persze ez korántsem annyira egyszerű: Frici kisasszony nem talál partnert Pesten, Kató számára pedig kiderül, hogy a férfi, akihez a papája hozzá akarja adni, egy megszállott nőgyűlölő. Frici kisasszony – annak reményében, hogy megtalálja élete párját – befizeti magát egy olaszországi társasutazásra, Kató pedig vele tart, hogy megleckéztesse a felfuvalkodott fickót…

Az Én és a kisöcsém 1934-es, százas szériát megért operettszínházi ősbemutatója óta is rendületlenül vissza-visszatérő sikerdarabja a magyar színházak repertoárjának. Hogy mi lehet a mű örök sikerének titka? Talán az, hogy ebben a darabban minden együtt van, ami a zenés előadásokat élteti – jól megrajzolt, eredeti figurák, fergeteges humorral megírt fordulatos történet, szellemes szövegű örökzöld slágerek, mint például az „Egy kicsit angyal legyen, egy kicsit démon…“, a „Pá kis aranyom, pá…“, a  „Mia bella Signorina“, a „Csa-csa-csak egy csöppet ittam, kérlek…” és a „Ma Velence szebb, mint máskor…” És történik mindez a költői nevű Zabakol tápszergyárban, illetve Velence színpompás kulisszái közt. Bolondos hőseink átöltözések, szerepjátékok és titkos küldetések közepette keresik igazságukat és boldogságukat.

Homonnay Zsolt, Peller Károly és Jordán Tamás az Én és a kisöcsémben (fotó: Éder Vera)

Eisemann Mihály két évvel a nagysikerű Egy csók és más semmi után írta meg az Én és a kisöcsém zenéjét, a szövegkönyvet és a dalszöveget Szilágyi László szerezte. A Budapesti Operettszínház legutóbb 2015. március közepén mutatta be az operettet Lőrinczy Attila átdolgozásában, Bolba Tamás nagyzenekari hangszerelésében, Lőcsei Jenő koreográfiájával, Réthly Attila rendezésében. Az Andersen Vilmost alakító Mészáros Árpád Zsolt az operett világában egy akkor debütáló fiatal művészt, Simon Pannát kapta partneréül. Kabos Gyula egykori szerepében, Zolestyákként Jordán Tamás fergeteges játékát élvezhették a nézők vendégművészként. A további karaktereket Peller Anna (Vadász Frici), Homonnay Zsolt (Dr. Sas), Peller Károly (Dr. Vas), Földes Tamás (Kelemen Félix), Janza Kata (Piri) és Szerényi László (Lívió) alakították.

Kiemelt kép: Simon Panna és Mészáros Árpád Zsolt az Én és a kisöcsémben (fotó: Kállai-Tóth Anett)