Kulturális és képzési kapcsolatai bővítéséről állapodott meg február legelején a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara és a Csokonai Színház, aminek köszönhetően a jövőben drámapedagógus képzés is indulhat az egyetemen.

Az együttműködési szerződést Keményfi Róbert dékán és Gemza Péter, a színház igazgatója február 3-án írta alá. A bölcsészettudományi kar a drámapedagógiai szak indításával a meglévő képzési kínálat bővítését tervezi, ezt a későbbiekben a táncművészet terén is szeretnének gyarapítani. Emellett komoly hiányt pótolva szeretnének művészettörténeti tárgyat is kínálni hallgatóknak. Keményfi a megállapodás fontos területének nevezte a Csokonai Színház előadásainak angol nyelvű feliratozását, amely egyaránt lehetőséget teremt az egyetem fordító- és tolmácsképzésében résztvevők, valamint az idegen nyelvet oktató tanszékek oktatói, hallgatói számára, hogy bekapcsolódjanak a közös munkába. Gemza Péter kiemelte, hogy a városban tanuló több ezer külföldi diák és a régióban működő külföldi érdekeltségű cégek révén Debrecen szinte nemzetközi várossá fejlődött az elmúlt évek során, ez pedig magával hozta azt az igényt, hogy megfelelő színvonalon feliratozzák angol nyelven előadásaikat.

A tervek szerint az együttműködés további területekkel bővülhet a jövőben: a Csokonai Színház és az egyetem tervezi az angol nyelvű színházi repertoár bővítését, valamint közös, a dráma és a táncművészetet is felölelő kulturális jellegű fesztiválok szervezését is.

Kiemelt kép: A debreceni Csokonai Színház (Fotó: Magyar Teátrum Online)