A Karinthy Színházban nemrég bemutatott Káosz című darabban ő játssza a szarkasztikus humorú, munkamániás Emmát, aki igyekszik megmenteni romokban heverő házasságát és elég időt tölteni a kislányával, majd a következő pillanatban ő a „T-mobilos csávó” vagy a „Tüzes férfi”. És hogy mi ezekben a karakterekben a közös? Hogy tökéletes átéléssel játssza az összeset. Mika Myllyaho drámájáról Szávai Viktóriával beszélgettünk. 

Te játszod Emmát a Káoszban, mesélsz róla?

Annyit lehet róla tudni, hogy újságírónő, és eléggé szét van esve az élete, mint ahogy a másik két szereplőé is. Egy megromlott házasságban él, ami a történet folyamán szét is bomlik. Van egy kislánya, akivel egyáltalán nem tölt elég időt a munkája miatt, de ezt nem hajlandó beismerni magának. Emma sodródó, hektikus életet él.

Ő és Júlia, Bozó Andrea karaktere, testvérek. Ennek lesz jelentősége a történet folyamán?

Igen, abszolút. Nem akarom lelőni az egész történetet, de azt elárulom, hogy Andi szálában nagyon fontos szerepet játszik Emma. Ő a józanabb, kritikusabb és földhözragadtabb kettejük közül, sőt, folyamatosan terelgeti is Júlia magánéletét. Van egy pillanat, amikor kiderül, hogy komoly múltbéli összefonódás van a két nő között, abból adódóan, hogy elég nehéz gyerekkoruk volt.  A felszínen csak azt látjuk, hogy folyamatosan froclizzák egymást, és van valami állandó feszültség közöttük, de eleinte nem egészen értjük, hogy ez mitől van. Aztán a cselekmény egy bizonyos pontján minden a helyére kerül.

Botos Éva, Bozó Andrea és Szávai Viktória a Káoszban (Fotó: Görgényi Gábor)

Több karaktert játszotok, ha jól tudom.

Igen, ki-be ugrálunk a szerepekből. Másodpercek alatt kell váltani, mert a darab struktúrája is olyan, hogy sűrű jelenetváltások vannak, villanásokra kell megfogni egy-egy karaktert. Sokszor csak belépünk a díszletfal mögé, fölkapunk egy kelléket és két másodperc múlva már egy másik személyiségként kell belépni a következő jelenetbe. Ez főként akkor nehéz, ha női szerepből férfi szerepbe kell váltani. Emmának, akit én játszom, több férfi karakter is jutott, ezt rettenetesen élvezem (nevet).

Nehéz férfiakat játszani?

Nem, inkább izgalmas, furcsa kihívás. Persze egy férfi szerephez először kívülről lehet közelíteni, de a próbák alatt minden figura egyszer csak elkezd önálló életre kelni, és akkor már tök mindegy, hogy férfi vagy női szerep. Van egy személyes kedvencem,  a „Tüzes férfi”, aki pont Andinak udvarol ezerrel, azt a karaktert például imádom, valamit megértettem rajta keresztül a férfiakból (mosolyog).

Honnan merítesz hozzájuk?

Ez ilyen ad hoc dolog. Van, hogy egyszer csak szembejön egy gesztus, egy hangsúly, és akkor az megteremti a figurát. Például van a darab elején egy úgynevezett „T-mobilos csávó”, aki egy sült paraszt, őt például könnyű volt megjeleníteni mindenféle külsőségek alapján, hiszen számtalan ilyen alkatú férfit látunk az utcán nap mint nap. Az említett „Tüzes Férfi”-vel más volt a helyzet, ott muszáj volt mélyebbre ásni, hogy még véletlenül se legyen felszínes, karikírozott, mert ott egy nagyon mély vonzalmat kell lásson a néző közte és az Andi között. Akkor válik igazán izgalmassá ez a zsonglőrködés a nemekkel.

Szávai Viktória a Káoszban (Fotó: Görgényi Gábor)

Milyen volt a próbafolyamat?

Szerelem munka volt, nagyon-nagyon jól dolgoztunk együtt négyen. A három nő és Horgas Ádám, a darab rendezője. Elképesztő összhangban voltunk végig, és nagyon szépen segítettük egymást, ami meglehetősen ritka állapot. Csodálatos próbaidőszak volt.

Tipikus női problémákról szól a darab, az egyik karakter nem tud magáért kiállni, a másik nem a megfelelő férfiba szeret bele, Emma munkahelyi és magánéleti problémákkal is küzd. Ad valamilyen megoldást a darab a végén?

Megoldást nem, inkább csak egy rálátást a zavaros életünkre. Mind a három nőnél valami nagyon komoly zűr van, és ahogy kibomlanak a szálak, egy kicsit jobban rá tudunk nézni ezekre a figurákra, és általuk talán a saját életünkre is. Mindenki életében vannak egyedi, speciális problémák, ez az előadás semmiképpen nem egy recept az életünkhöz, de felhívja a figyelmet bizonyos kérdésekre, amik mellett hajlamosak vagyunk elmenni.

Kiemelt kép: Szávai Viktória a Káoszban (Fotó: Görgényi Gábor)