Gosztonyi Csaba reklámszakember és Lengyel Tamás, Jászai Mari-díjas színművész 2019-ben alapította a Szabadszínész platformot, amely amellett, hogy színészadatbázisként funkciónál, képes arra is, hogy felületén keresztül a potenciális megrendelők felvegyék a kapcsolatot a művészekkel, és direktben egyeztessenek munkáról.

„A két alapító most úgy döntött, hogy egy kérdőív segítségével mérik fel a pandémiás időszak szakmára gyakorolt hatását. „Egy éve tart a koronavírus-járvány. Szeretnénk felmérni, milyen hatással volt ez a gyakorló színészek életére, úgy tudjuk, hasonló kutatás nem készült még. A felmérést egyfajta mentális lakmuszpapírnak szánjuk, hogy kiderítsük, milyen lelkiállapotban vannak a színészek, kinek mi segített, hogyan vészelték át ezt az időszakot. Egyáltalán: elgondolkodtak-e a pálya elhagyásán” – mondta a felmérésről Lengyel Tamás.

A Szabadszínész csapata több ezer regisztráltnak (Magyarországon, Romániában és Szerbiában egyaránt) kiküldte már a kérdőívet, de céljuk, hogy a lehető legteljesebb képet kapják a szektorról, hiszen a kérdések az egész színésztársadalomra kiható témákat tartalmaznak. „A kutatás eredményeiből az is kiderülhet, milyen szolgáltatásokkal, tréningekkel, munkalehetőségekkel segíthetjük még a színészeket, hogy egy esetleges hasonló helyzetet hogyan vészeljenek át. Az látszik, hogy a pandémia miatt online térbe szorult tréningek működtek, a színészek szívesen kitöltötték velük a felszabaduló idejüket” – tette hozzá Gosztonyi Csaba.

A kérdőív online formában érhető el, a Szabadszínész alapítói pedig kérnek minden színművészt, hogy szánjon néhány percet a kitöltésére.

Kiemelt kép: Gosztonyi Csaba és Lengyel Tamás (fotó: Köő Adrienn)