Budapest utcáit már eddig is gazdagították a fal- és épületfestmények, azonban az, hogy egy híres festmény hiteles reprodukciója kerüljön fel egy tűzfalra, országosan is egyedülálló. Szinyei Merse Pál 1878-as Léghajó című festménye – amely jelenleg a Magyar Nemzeti Galériában tekinthető meg – mintegy 500 négyzetméretes felületen kelt új életre.

Szinyei Merse Pál a Majális befejezése után végleg elhagyta Münchent, ahová csak időskorában, kitüntetése alkalmából látogatott el újra. Visszavonult szülőföldjére megnősülni, ám Jernyén a növekvő család, a mindennapi gondok, a kevéssé ihlető falusi környezet megakadályozták a művészi elmélyültségben. 1878-ban azonban újra feltört benne ifjúkori képeinek bátorsága: ekkori optimista hangulatát bizonyítja egyik legeredetibb képötlete, a Léghajó. A festő komolyan érdeklődött a technikai újítások iránt, így sógora léghajós utazása azonnal megihlette. Legszívesebben ő maga is vele tartott volna, hiszen a magasra felszálló embert már nem kell, hogy érdekeljék földön nyüzsgő társai. Festményén így lett a nehézkedési erőt legyőzni képes léghajó lebegése egyben az emberi gondolatok szárnyalásának és a művészi szabadságnak a szimbóluma.

A 500 négyzetméteres falfestmény a neopaintes munkája: „A közel 20 éves működésünk alatt sok nehéz feladattal néztünk szembe, de talán ez volt mind közül a legnagyobb kihívás” – árulta el a csapat. A reprodukció a VI. kerületi Szinyei Merse utca 7. szám alatt található iskola eddig üres tűzfalát díszíti mostantól, így az idén 125. tanévét kezdő Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai iskolájuk névadójának egyik legismertebb alkotását láthatják majd nap mint nap. A monumentális falfestmény 2 hét alatt készült el, 5 festőművész közreműködésével.

Kiemelt kép: Szinyei Merse Pál Léghajó festménye a Szinyei Merse Pál Gimnázium tűzfalán (Fotó: neopaint)