Október 22-én mutatták be a FÉM Arts & Caféban Pozsgai Zsolt egyik legismertebb drámáját, a Liselotte és a májust Győri-Nádai Réka rendezésében.

Egy nő – hét találkozás: hét kétségbeesett kísérlet a kapcsolatteremtésre. Liselotte, aki tizenkét évig ápolt egy magatehetetlen nőt, ráébred: az utolsó pillanatban van, hogy rendezze életét. Úgy dönt, még nem késő megtalálni élete szerelmét. A néhai iskolatárs, a házassági hirdetésre jelentkező férfi, az elhunyt néni unokaöccse, a szerelő, a költő, a hajléktalan, vagy valaki más lesz az, aki kimenti a nőt reménytelen helyzetéből? Egyáltalán túlélik-e a találkozást? Liselotte a sorozatos kudarcok után (a férfiak különös körülmények folytán mind életüket vesztik) Fekete Özvegynek kezdi hinni magát, aki mindenkit felfal maga körül, akiben csak egy kicsit is reménykedhet. Mindeközben a nézők önfeledten szórakoznak, de csak addig, amíg nem ismernek végül önmagunkra.

A színdarab Liselotte vergődését, egyben tanulási folyamatát mutatja meg, miközben szól az élhetetlen, romantikus, veszélyes és vonzó férfiakról, az elszalasztott és álmodott lehetőségekről. Liselotte álma, és egyben rögeszméje, hogy egy férfit találjon maga mellé. De próbálkozásai haszontalanok, mert a megjelenő férfiak, csak saját frusztrációikra képesek figyelni, amelyek majd halálukat is okozzák. A darabnak van egy reális és egy abszurd vonala. Liselotte története a realitás görbéjén mozog. A leendő partnerek, a kiszemeltek viszont, mintha karikatúrái lennének egy-egy férfi tulajdonságnak. A darabban szépen fonódnak össze a reális és az abszurd életszituációk. Azok a pillanatok, amelyeket minduntalan tapasztalunk mindennapi életünkben. S miközben nevetünk az ügyetlenkedéseken, egyre közelebb kerülünk önmagunk felismeréséhez. A reálisan abszurd szituációk oly módon fűződnek egymásba, hogy mindegyik hiteles és ez a hátborzongató benne.

Tóth Zsuzsi és Károlyi Krisztián a Liselotte és a május című előadásban (fotó: port.hu)

A darab ősbemutatója 2002. szeptember 27-én, Grazban volt a Deutsches Theater Budapest előadásában, Karsai Klára és Rupnik Károly főszereplésével, Frigyesi András rendezésében. Azóta számos külföldi és hazai színház sikerre vitte: többek között bemutatásre került a Békéscsabai Jókai Színházban (2003), a Kecskeméti Katona József Színházban (2007), a Móricz Zsigmond Színházban (2007), a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban (2010), a Budapesti Kamaraszínházban (2010), a Tűzraktérben (2010), a Szegedi Pinceszínházban (2011) és a Janus Egyetemi Színházban (2015). Az egyik legemlékezetesebb előadás a Komédium Színház bemutatója volt 2004-ben, amit Görög Lászlóval és Nagy-Kálózy Eszterrel a főszerepben láthattak a nézők, a szerző rendezésében. További érdekesség, hogy ez a színdarab szolgált alapjául Ujj Mészáros Károly 2015-ben készült, hétszeres Magyar Filmdíjas filmjének, a Liza, a rókatündérnek.

Pozsgai Zsolt méltán híres és sikeres művét ezúttal a fiatal, független színészekből álló E/Társulat előadásában élvezheti a közönség. Győri-Nádai Réka, a darab rendezője 2012-ben állította színpadra első saját színdarabját, amelyben a nőiség kapott központi fókuszt. Győri-Nádait alkotóként mindig az emberi lélek, egy karakter belső portréja foglalkoztatja. A FÉM Arts & Cafében látható produkcióban Liselottét Tóth Zsuzsi, a férfiakat Károlyi Krisztián játssza. Az előadást az év elején három alkalommal lesz látható: január 15-én, február 11-én és március 29-én.

Kiemelt kép: Tóth Zsuzsi és Károlyi Krisztián a Liselotte és a május című előadásban (fotó: Puskel Zsolt)