Május 17-én mutatják be a Hatszín Teátrumban a TÁP Színház, a BRT, és a Fregoli új, közös produkcióját, az Izgass fel! című thriller musicalt. A valós események ihlette történet főszereplője két kiemelkedően intelligens, jómódú fiatal, Nathan és Richard, akik elhiszik magukról, hogy „emberfeletti emberek”, és azért, hogy igazolják felsőbbrendűségüket, végrehajtják az évszázad bűntényét. Elrabolnak és meggyilkolnak egy kisgyereket, és ezzel ez a két, több nyelven beszélő, egyetemet végzett fiatal őrült ámokfutása felrúgja a társadalmi normákat.

A halálbüntetés végleges eltörléséhez ennek az 1924-ben történt brutális bűnügy bírósági tárgyalásán keresztül vezet az út. Ebben pedig döntő szerepet játszott az ügyvéd mesteri védőbeszéde. Az „évszázad perének” nevezett hidegrázós, mégis elgondolkodtató történetet mások mellett Hitchcock is feldolgozta 1948-ban bemutatott A kötél című filmjében. A két fiatal tettét több könyv, tévéfilm és rádiójáték is bemutatta már, mind közül a legkülönlegesebb feldolgozás azonban minden kétséget kizárólag a 2003-as Izgass fel! című musical.

Pillanatkép az olvasópróbáról (fotó: Bernschutz Alexandra)

Stephen Dolginoff munkáját most Magyarországon is láthatja a közönség. Ebben a musicalben ugyanis egy kegyelmi tárgyaláson keresztül nézhetjük végig, mi vezetett a bűn elkövetéséig. A dráma a már felnőtt, 34 éve bűnhődő Nathan visszaemlékezéseként elevenedik meg. A férfi saját magát helyezi „boncasztalra”, s a nézők szembesülnek azzal, hogy a halálbüntetés miért is értelmetlenség egy fejlett társadalomban.

A fiatal Nathant váltott szereposztásban Horváth Dániel és Kovács Máté egyetemi hallgató, Richardot a Budapesti Operettszínház ifjú színésze Cseh Dávid Péter játssza. Az idős Nathant Végh Péter alakítja. A minden érzékszervre ható produkcióban hallhatjuk mások mellett Hegedűs D. Géza, Földes Eszter és Trill Zsolt hangját is. Az Izgass fel! rendezője Pányik Tamás, aki olyan előadásokon dolgozott már rendezőasszisztensként mint A Macskadémon, A Notre Dame-i toronyőr vagy a Virágot Algernonnak.

Szereplők: Horváth Dániel / Kovács Máté eh. (fiatal Nathan), Cseh Dávid Péter (Richard), Végh Péter (idős Nathan), Hegedűs D. Géza, Földes Eszter, Trill Zsolt (hangok)
Alkotók: Stephen Dolginoff (író, zene- és dalszövegszerző), Cseh Dávid Péter és Pányik Tamás (fordító), Perényi Luca és Szolnoki Zsolt (rendezőasszisztens), Bori Tamás (videó- és hangfelvételek), Röthler Balázs (ügyelő), Dino Benjamin eh. (kreatív munkatárs), Kovács Adrián, Mester Dávid, Felszegi Dalma (zenei vezető), Árva Nóra (látványtervező), Gyulai-Zékány István eh. (koreográfus), Pányik Tamás (rendező)
Bemutató: 2019. május 17., Hatszín Teátrum

Kiemelt kép: Pillanatkép az olvasópróbáról (fotó: Bernschutz Alexandra)