A főhős, Tom Sawyer, aki a regény elején még csak haszontalan iskolakerülő, de végtelenül fantáziadús és találékony fiú, valóságos vezéregyéniséggé válik. Ki ne emlékezne csavaros észjárására, csínytevéseire, a barátaira és az izgalmas kalandjaira, amelyek már több mint másfél évszázada nyűgözik le az olvasókat? Az 1840-es évek Mississippi-parti kisvárosa, St. Petersburgban zajló események egy olyan régi világba vezetnek, mely erdőkkel borított domboldalaival, folyóival és barlangjaival, szinte örökké tartó nyarával a játék és a kalandok tökéletes helyszínéül szolgált.

Mark Twain klasszikusának számtalan feldolgozása létezik, de ilyen színpadi adaptáció még nem. A már nagymama Becky Thatcher mesél napjainkban szerelmes unokájának azokról az időkről, amikor kislányként meglátta a csibész Tom Sawyert és menthetetlenül beleszeretett. Elképesztő kalandjaik során megtanulják: a legfontosabb, hogy az ember őszinte legyen másokkal és legfőképp önmagával. A vetítésekkel és a bábokkal színezett előadás Tom Sawyer kalandjait helyezi teljesen új megvilágításba, friss és önreflexív női szemszögből.

A szőke, kék szemű, hosszú hajú, copfos lány különleges karakter, akihez Tom már az első pillanattól kezdve vonzódik. Ez az érzés pedig kölcsönös. Amikor Becky először találkozik a fiúval, árvácskát ad neki, hogy iránta való szerelmét kifejezze, később pedig „eljegyzi” magát vele, amit csókkal pecsételnek meg.

Závory Andrea és Ruszina Szabolcs a Tom Sawyer kalandjai c. előadásban (Fotó: Pesti Magyar Színház)

Életben tartja őt az első piroslófülű leányszerelem, ami Sawyerhez köti. Az emberek az idők folyamán sokszor megfeledkeznek fontos dolgokról, de az első szerelmükre örökké emlékeznek.

Becky Thatcher nagymamakorba érve idézi fel azokat a napokat, amelyek aztán meghatározóak lettek egész életében. Megbékélt a múlttal, megbocsátotta a bántásokat, kisimogatta a gyűrődéseket az emlékein és megértően néz végig a saját életén, amelyet azok a napok tették ünneppé és persze bánattá is, amikor Tom mellett lehetett. Becky élete titkát osztja meg a közönséggel.

A gyerekek fogékonyak az őszinteségre, az érzelmekre, a romantikára és nem idegen tőlük a szerelem sem. A gyerekkori szerelmek mesébe illő emléke végigkísérheti őket akár az egész életükön. A pedagógusok és a szülők jól tudják, milyen öröm az, amikor a gyerekek tudnak az érzelmeikről beszélni. Ehhez ad segítséget a Pesti Magyar Színház előadása – jelenleg stream előadásként.

Ruszina Szabolcs bábművész úgy fogalmaz: „Nagyon sokrétű ez a történet, melyben benne van Becky múltjának meséje, benne van, amikor a felnőtt Becky megtalálja Tomot bábként és ő kelti életre. Ez a sokféle sík a játék különböző fázisaiban minden egyes alkalommal újabb és újabb történetet mesél el.”

Závory Andrea a Tom Sawyer kalandjai c. előadásban (Fotó: Pesti Magyar Színház)

Az online térben látható produkcióhoz Játsszunk együtt! címmel e-színházpedagógiai foglalkozás is kapcsolódik Tóth Cecília vezetésével, amelyben közös gondolkodásra és játékra hívja a kicsiket azzal a céllal, hogy részesei legyenek a színház által kínált varázslatos, képzeletbeli világnak. Az előadásban megismert karakterek jellemét kibontják és az ott megélt szituációkat aktualizálják.

Ilyen például a Becky nénivel történő beszélgetés, mely során fény derül arra, hogyan tanulta meg az okostelefon használatát, ezáltal milyen élményekkel gazdagodott, hogyan lett belőle trendi nagymama. Az ehhez fűződő pedagógiai gyakorlat során a gyerekek mesélhetnek arról, hogy ők mit tudnának tanítani a nagyszüleiknek az online térben, vagy ők mit tanultak tőlük. De megtudhatjuk azt is, hogy a karanténidőszakban milyen előnye volt az okos eszközöknek, és milyen érzés, amikor nem találkozhatunk idősebb családtagjainkkal, milyen szórakoztató, vagy éppen megható történetre emlékeznek a gyerekek. Milyen témákról beszélgetnek a nagyszüleikkel, vannak-e szabályok az okos eszközök használatára vonatkozóan a családban, és a szülők mitől próbálják őket megóvni a virtuális térben történő szörfözéskor. Az iskolásoknak lehetősége van arra is, hogy bábokat készítsenek, melyekkel játszva bemutathatják különböző érzelmi állapotukat.

A Pesti Magyar Színház az olyan gyermekelőadásaival mit a Tom Sawyer, valamint a sokrétű pedagógiai foglalkozásaival kiemelt figyelmet fordít a gyerekek színházi lelki és szellemi fejlődésére, hiszen ők lesznek a jövő kultúrafogyasztói.

Mark Twain regényét Koroknay István fordítása alapján színpadra alkalmazta: Závory Andrea és Horváth János Antal; Unoka (felvételről): Kurucz Flóra; Közreműködik:
Ruszina Szabolcs mv.; Díszlet-Jelmez: Kovács Yvette Alida; Vetítés: Halasi Dániel, Besnyő Dániel; Zene: Kovácsházi István; Dalszöveg: Drimál István; Rendező: Varga Éva

A darab mindenkiről szól, tehát mindenkinek szól, ezért örök életmű a Tom Sawyer kalandjai, amely már megírása idején hatalmas sikert aratott. Az ifjúsági irodalom sok szép alkotása között egyike a legkiválóbbaknak.

A stream előadása és a hozzá elkészült e-Színházpedagógia révén pedig bepillanthatunk Tom és a barátainak varázslatos világába.

A produkció és a színházpedagógiai foglalkozás 8 éves kortól ajánlott, melyek március 1-jétől lesznek elérhetők, illetve megvásárolhatók a Pesti Magyar Színház honlapján keresztül.

Kiemelt kép: Závory Andrea és Ruszina Szabolcs a Tom Sawyer kalandjai c. előadásban (Fotó: Pesti Magyar Színház)