Az év utolsó napján 20 órától egy hamisítatlan szilveszteri darabot hoz el az M5 csatorna. Ifj. Johann Strauss A denevér című operettje helyzetkomikum eszközeivel garantáltan vidáman nyitja meg az előttünk álló évet.

A klasszikus operett története egészen 1874-ig nyúlik vissza. Előbb a bécsi színházakban, majd Magyarországon a Népszínházban, később pedig az Operaházban is bemutatták. A denevér azóta a szilveszteri műsorok örökzöldjévé vált. „Ez az operett halhatatlan és elpusztíthatatlan, mindig frissen virágzó, zenerajongót és laikust örökké magával ragadó, életkedvet sugárzó, életet megszerettető, egyedülálló alkotás.” – írja az Operettek könyve.

Orlovszkij herceg maszkabálján mindent összekuszál Doktor Denevér… Börtönre ítélt kikapós férjek, férjüket megcsalni kész feleségek, feltörekvő színésznőjelöltek rejtőznek a maszkok alatt. Végül a sok kalandnak és mókának börtönlátogatás lesz a vége, de csak itt kezdődik ám a kacagás! Ez a pezsgő jókedv hajtotta nagyoperett ifj. Johann Strauss főműve, egyúttal – a hagyományhoz híven  – a téli ünnepek színházi ékköve. A Magyar Állami Operaház legfrissebb feldolgozását 2001-ben mutatták be Szinetár Miklós rendezésében, aki 1988-ban filmet is rendezett a darabból, melynek főszereplői az akkori idők nagy színészei, Csurja Tamás, Kukely Júlia, Csonka Zsuzsanna, Hamari Júlia és Koltai Róbert voltak. Most pedig az Operaház nagyszínpadán Rezsnyák Róbert, Kolonits Klára, Tóth Pál Mátyás, Megyesi Schwartz Lúcia, Pataky Dániel, Haja Zsolt, Kiss Tivadar, Kiss Diána, Vida Péter, Tallós Andrea és Teleki Nagy Krisztián keltik életre az örök érvényű karaktereket.

Kiemelt kép: Pillanatkép az előadásból (Fotó: Színház.hu)