Május 19-én jelenik meg Nádas Péter új regénye, a Rémtörténetek a Jelenkor Kiadó gondozásában.

Nádas Péter memoárja Világló részletek címmel öt évvel ezelőtt jelent meg, azóta pedig egyetlen kérdés foglalkoztatja az olvasókat: fog-e még újabb regényt írni a Gombosszegen élő szerző. „Amíg élek, és a józan eszem megmarad, addig bizonyára reggel felkelek, elmegyek az asztalomhoz és valamit csinálok majd. De ilyen nagy formákat már biztosan nem, mert nincs hozzá több energiám. Az íráshoz energia kell, sok energia” – nyilatkozta fél évvel a kötet megjelenése után Nádas. Három évvel később, 2020 decemberében az #olvassnádast-beszélgetéssorozat keretében, a záróepizódban a szerző ennyit árult el: „Írok egy elbeszélést, egy új könyvet”. A rajongók pedig azóta várják a további fejleményeket. Nagy örömükre a kiadó nemrég bejelentette, hogy egy hónap múlva, május 19-én boltokba kerül az új Nádas-mű.

A Rémtörténetek meghökkentő történetszövésével, sűrűn váltakozó regiszterekben áradó nyelvén egy vízparti település hétköznapi világát tárja az olvasók elé. A történet hősei a falu élőképének karakterisztikus alakjai: gazdák és napszámosok, katolikus pap és a református lelkész, egy szellemileg sérült fiatal nő, aki többszörös leányanya, és apja a községi pásztor, a tanító és egy hetven éve megesett öregasszony, aki azóta sem szerezte vissza a becsületét, egy ördögtől megszállott péksegéd és egy lenyűgöző diáklány, kitelepített arisztokraták és nyaraló úriasszonyok. Micsoda figurák és jellemek, valamennyien a jóságukba és a gonoszságukba merülve. Nem beszélve a kísértő szellemekről.

A néhány napot átfogó cselekményben az elesettség, kiszolgáltatottság, függőség és az erőszak újabb és újabb változatait ismerjük meg, amelyeket a szenvedők a saját egyetlen életükként érzékelnek. Az elbeszélés látszólag ráérősen, egyre újabb helyszíneket és szereplőket felvonultatva, széles ívekben kanyarog, miközben ellenállhatatlanul sodródunk a közös balvégzet felé.

Kiemelt kép: Nádas Péter és a Rémtörténetek borítójának részlete (Szerzőfotó: Máté Péter, borítófotó: dr. Literáti-Nagy Ferenc, tervező: Tillai Tamás)