November 12-18. között első ízben szervezik meg az Örkény Színházban a Freeszemlét, amelynek célja, hogy bemutassa a Freeszfe Egyesület hallgatóinak a munkáit és támogassa a szervezet tevékenységét. A fesztivál hét napja alatt mintegy tizenöt előadás-performansz látható, de sor kerül filmvetítésekre és konferenciára is.

A fesztivál november 12-én, vasárnap veszi kezdetét, A Királyi Úton című előadással, amelyet a Freeszfe és a salzburgi Mozarteum diákjai hoztak létre közösen. A darab a jobboldali populizmus, Donald Trump (és hasonló vezető személyek) katasztrofális politikai gyakorlatát, valamint a társadalom tehetetlenségét vizsgálja. A nagyszínpadon látható produkciót másnap, 13-án is megtekinthetik az érdeklődők. Hétfő este a Stúdió ad otthon a Szakadékban című előadásnak, amelyben az uklejevoi Cibukin család történeté ismerhetjük meg. November 14-én a Stúdió egy monodrámának ad otthon: Az üvegburát Koós Boglárka játssza, Sylvia Plath regényét Bagossy Júlia adaptálta színpadra. Ugyanezen az estén, a Stúdió előterében az Én itt fogok ülni szerintem című produkció várja a közönséget, az ÖrkényKÖZben pedig Szekeres Blanka mutatkozik be a Ventilátor című előadásban.

November 15-én, szerdán látható majd a Stúdióban a Nizsinszkij el Lestyán Attila, Fekete Patricia és Kenéz Ágoston szereplésével, Balázs-Piri Noémi rendezésében. Ezt követi a Próbateremben a Kedves Isten című produkció, melynek alkotói Gaál Anna, Juhász Maja és Viktor Balázs. Az előadások sorát késő este az An-Ski drámája nyomán készült a Dybbuk zárja. Másnap Kárpáti Péter színészi improvizációk alapján született előadása, az Égi testek kerül bemutatásra a Próbateremben, pénteken pedig két produkció is látható lesz: a Stúdióban a WISHLIST 2023 (rendező: Birta Márton), az előtérben pedig a Béranyám, én egy búcsúban rekedtem (rendező: Fekete Ádám). A fesztivál zárónapján négy különböző előadást láthat a közönség, 15 órától kezdve. A Stúdióban a Massza Orbit című performansz-előadás, a Felhívjuk kedves nézőink figyelmét című „fapados kísérleti hipnózis”, és Lanstyák Ildikó Idill című darabja, valamint Kovács Luca Vörösmarty utca 13. fsz. 2/a című „esetleg államalapításba torkolló autofikcionális performansza”. Az előcsarnokban 16 órakor pedig a HANEM koncerten vehetünk részt.

Az előadásokról bővebb információ az Örkény Színház oldalán olvasható, a programkínálat folyamatosan bővül.