Az Orlai Produkció tavaly decemberen bemutatott nagysikerű komédiája, a Kaktuszvirág most a Városmajorban szórakoztatja a közönséget.

A Kaktuszvirág, vagy eredeti címén A kaktusz virága az egyik legtöbbet játszott előadás a világon, amely hosszú életutat járt be az 1965-ös broadway-i bemutatója óta. Írója, a New York-i születésű Abe Burrows humorista, színházi karrierjét rádiós munkatársa, Ernie Martin hatására indította el, amikor is elkezdett szövegkönyveket írni. Burrows egyik legelső darabja, a Macsók és Macák hatalmas sikert aratott a Broadwayn, ahol később az író rendezőként is dolgozott. Olyan előadások színpadra állítása köthető a nevéhez, mint például a Kánkán, a Hogyan legyünk sikeresek az üzleti életben, a Breakfast at Tiffany’s és A kaktusz virága. A darab alapötletét a Fleur de Cactus című francia zenés darab adta Burrows számára, aminek alapján készítette el saját változatát, a Cactus Flowert, amit 1965-ben mutattak be a Broadwayn. Az eredeti szereposztásban olyan nagynevű Broadway színészek szerepeltek, mint Lauren Bacall, Barry Nelson, Brenda Vaccaro és Burt Brinckerhoff. Közülük Vaccarot és Brinckerhoffot is Tony díjra jelölték kitűnő alakításuknak köszönhetően.

Novák Eszter a Kaktuszvirág próbáján (Fotó: Orlai Produkció)

A történet legelején egy 21 éves lánnyal ismerkedhetünk meg, aki éppen öngyilkosságra készül szerelmi bánata miatt. Nem éppen olyan kezdet, amit egy bohózattól várnánk, nem igaz? Még szerencse, hogy a figyelmes szomszéd megmenti Tonit, aki elárulja neki, hogy reménytelenül szerelmes egy nős férfiba. A lány szerelme, Julian, aki egy fogorvos, azonban igazából nem házas, csak egyszerűbbnek gondolta ezt hazudni Toninak, hogy a lány ne kényszerítse ki belőle a nősülést. Ám amikor a férfi megtudja, hogy szerelme emiatt véget akart vetni az életének, megmondja Toninak, hogy elválik a feleségétől, és őt fogja elvenni. Toni azonban ettől sem boldog, hiszen azt hiszi, hogy a férfi miatta hagyja el nemcsak a feleségét, de a három gyerekét is. Julian erre a hirtelen jött probléma megoldására pedig egy „zseniális” ötlettel áll elő. Megkéri a fogászati asszisztensét, hogy játssza el a feleségét és beszéljen Tonival, hogy közös megegyezéssel el akarnak válni, hogy a lány megnyugodjon. Stephanie először nem akar belemenni a hazugságba, végül azonban mégiscsak megteszi ezt a szívességet a főnökének. A dolgok pedig innen csak még ennél is bonyolultabbá válnak.

Részlet A kaktusz virága (1969) című filmből (Fotó: Mafab.hu)

A történet lehet ismerősen hangozhat, ami nem csoda, hiszen a darabból több filmadaptáció is készült. A leghíresebb az 1969-ben bemutatott Gene Saks-rendezés, melyben Walter Matthau, Ingrid Bergman és Goldie Hawn játszotta a főszerepeket. Goldie Hawn még Oscar-díjat is kapott a filmben nyújtott alakításáért a „legjobb női mellékszereplő” kategóriájában. A film már a megjelenésekor is hatalmas sikert aratott mind a kritikusok, mind a közönség körében, hasonlóan, mint a Broadway előadás. A másik híres film, ami inkább egy modern kori remakeje a történetnek, az a 2011-es Kellékfeleség című vígjáték Adam Sandler és Jennifer Aniston főszereplésével.

A darab zenés verziója számos alkalommal volt már látható hazai színpadokon, többek között a Vidámszínpadon 1988-ban Bodrogi Gyula és Voith Ági főszereplésével, valamint 2013-ban a Szolnoki Szigligeti Színházban Kautzky Armanddal és Kertész Marcellával a főszerepben, ám a Broadway-változat most először került bemutatásra Magyarországon Novák Eszter rendezésében. A rendező 1997-ben végzett a Színművészeti Egyetemen, azóta pedig közel ötven előadás színpadra állítása fűződik nevéhez, köztük a 2018-as Három esős nap, vagy a 2019-ben bemutatott Széttépve – Szabó Kimmel Tamás zenés estje, amelyek csak az friss példái Novák Eszter zseniális és mesteri munkásságának.

Az előadásban Stephaniet alakító Kovács Patrícia korábbi interjúnkban a következőképpen fogalmazott a rendezőnő profizmusáról és munkamoráljáról: „Nekem vele dolgozni mindig olyan, mintha egy színészkurzust is elvégeznék a próba mellett, mert az, ahogy ő alkot, frissen tartja a kreativitásomat. Őt egyszerűen nem tudom átvágni… Nagyon sok rendezőnél van úgy, hogy a kisebb ellenállás felé megyek, nem fogadom el azt, amit mond, Esztertől viszont mindent elfogadok. Mindig nagyon nagy bizalmat kapok tőle, nagyon erős szeretet van közöttünk, így elfogadom azt is, ha kritizál. És nagyon sokszor kritizál! Jót tesz vele nekem, kordában tartja a szakmaiságomat.

Kovács Patrícia és Ötvös András a Kaktuszvirág című előadásban (Fotó: Orlai Produkvió)

Az Orlai Produkció előadása nem helyezi át a mába a cselekményt, nem is aktualizálja, hanem megmarad az eredeti 1965-ös időben és stílusban. Ez azonnal látható is a közönség számára Fodor Viola élénk színvilágú, műanyagszékes és csőbútoros díszletén, valamint Őry Katalin miniszoknyás, virágos inges jelmezein keresztül. Ezt egészítik ki 60-as évek klasszikus slágerei, amelyek megszólalnak az előadás alatt. De mit is ér mindez a fantasztikus színészek nélkül? Ötvös András remekül hozza a nagydumás Juliant, ahogyan partnere Kovács Patrícia is csodásan alakítja a szúrós asszisztensnőt, Stephanie-t. Párosuk, valamint a pergő párbeszédek és a viccesebbnél viccesebb szituációk garantálják az egész estés nevetést és jókedvet a nézők számára.

A Kaktuszvirág című előadás augusztus 17-én 20 órai kezdettel tekinthető meg a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Jegyek még kaphatók a Budapesti Nyári Fesztivál honlapján.

Kiemelt kép: Jelenet az előadásból (Fotó: Orlai Produkció)