Egy év kihagyás után augusztus 22. és 30. között idén ismét megrendezésre kerül a (szám szerint a 23.) Zsidó Kulturális Fesztivál.

Farkasházi Réka, a rendezvény házigazdája a programsorozat sajtótájékoztatóján elmondta, a fesztivál az elmúlt években megérdemelten vált a főváros művészeti életének elismert és rangos eseményévé. A rendezvénysorozat egyik legfontosabb missziója évről-évre, hogy felmutassa a káprázatosan gazdag magyar, zsidó és jiddis kultúra legszebb kincseit, azokat az örökbecsű művészi alkotásokat, amelyek alapvetően meghatározzák Magyarország és a Kárpát-medence kulturális arculatát. Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke üzenetben méltatta a zsidó kulturális fesztivál eredményeit a magyar zsidó kultúra terjesztésében és népszerűsítésében, és jó szórakozást kívánt a rendezvénysorozat látogatóinak.

A közönség által már „bejáratott”, hagyományos helyszíneken (azaz a Dohány utcai és Hegedűs Gyula utcai zsinagógán, valamint a JCC Budapest – Bálint Házon) túl most új helyeken is várják a közönséget a programok, így például a Róth Miksa Emlékház és Művészeti Múzeum kertjében – megidézik majd a régi kertmozik hangulatát –, valamint a helyreállított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga épületében. Dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezetője kiemelte, hogy a Rumbach zsinagóga teljes egészében állami támogatásból, 3,2 milliárd forint felhasználásával újult meg, ez az egyetlen olyan beruházás, amelynek kivitelezése során nem lépték túl sem az anyagi, sem az időbeli keretet – az épület átadását a koronavírus-járvány hátráltatta csak.

Malek Andi Soulistic (fotó: Zsidó Kulturális Fesztivál)

Az idei fesztivál összesen öt helyszínen több mint húsz programot kínál: a hagyományokhoz híven ismét lesz sok-sok klezmer zene és jiddis dallam, de könnyűzenei programokat is szerveznek. Olyan nemzetközi sztárok érkeznek hazánkba, mint Boban Marković vagy a különleges odesszai „gangsta folkot” játszó Kommuna Lux, de a magyar zenei színpadok legkiemelkedőbb művészei sem fognak hiányozni, hiszen újra itt lesz a Budapest Klezmer Band, Malek Andi, Müller Péter Sziámi, a Sabbathsong Klezmer Band vagy Palya Bea, továbbá olyan legendás, nagy halottakat is megidéznek, mint Szécsi Pál vagy Leonard Cohen.

A részletes program a Zsidó Kulturális Fesztivál honlapján található.

Kiemelt kép: Boban Marković Orkestar (fotó: Zsidó Kulturális Fesztivál)