Először láthatja színházi körülmények között a magyar közönség az elismert francia koreográfus, Thierry Malandain Don Juan és a Seregi-díjas Venekei Marianna Tűzmadarak című koreográfiáit a Magyar Nemzeti Balett Egyensúlyban című modern estjén. Az Eiffel Műhelyházban június 3. és 11. között hat alkalommal megtekinthető előadásban a két tavalyi online premier mellett Jiří Kylián Petite Mort és Hat tánc című népszerű darabjai is visszatérnek a repertoárra.

„A nők olyan ösztönnel találják meg a maguk szerelmi táplálékát a földön, mint a madarak a magvakat vagy halakat” – Márai Sándor Füves könyvének sorai adták az ihletet Venekei Marianna számára, hogy Igor Stravinsky híres Tűzmadár című balettzenéjére maga is koreográfiát készítsen. Az egyfelvonásos darab a Márai-idézet gunyoros, ironikus hangulatát kívánja ábrázolni a női-férfi szerelmi viszonyrendszereket, hét emblematikus nőalakot jelenítve meg: a harcias, dinamikus nőt, az elegáns dívát, a szenvedélyes szerelmest, a félénk kisasszonyt, az okoskodó matrónát, az ellentétekben élő nőt és a mindig gyötrődő szeretőt. A közel félórás darab látványvilágát és mozgásanyagát alapjaiban határozza meg a színpadot betöltő absztrakt épített díszlet. Szendrényi Éva és Augusztinyi Fruzsina munkáját egy, az Aquincumi Múzeum tárlatában megtalálható, madárformájú kelta ruhakapocs (fibula) ihlette, aminek elvont, stilizált változata maga is a darab szereplőjévé válik, ahogy a forgószínpadon mozgó idomokat betáncolják a Magyar Nemzeti Balett művészei. Az előadásban Földi Lea, Balaban Cristina, Furuhashi-Huber Inès, Takamori Miyu, Kelemen Ágnes, Pisla Artemisz, Asai Yuka, Cottonaro Gaetano, Majoros Balázs, Taravillo Mahillo Carlos, Kovács Noel Ágoston, Darab Dénes, Rónai András és Sardella Francesco működik közre, a látványvilágot Csontos Balázs világítástervező és Berzsenyi Krisztina jelmeztervező munkája teszi teljessé, a betanításban a koreográfust Sárközy-Holler Ágnes segítette.

Jelenetkép a Tűzmadarak című előadásból (Fotó: Rákossy Péter)

Az est a kortárs francia táncművészet kiemelkedő alkotója, Thierry Malandain Don Juan című koreográfiájának bemutatójával folytatódik. A gátlástalan spanyol nőfaló alakja közel 400 éve szolgál témával a legváltozatosabb művészeti ágak alkotói számára. A 18. században Christoph Willibald Gluck írt balettzenét a témában Gasparo Angiolini 1761-es, formabontónak számító bécsi balettpantomimjéhez. Malandain 2006-ban újító szándékkal kívánta feldolgozni a jól ismert történetet, ugyancsak Gluck zenéjét alapul véve, Don Juan személyiségének különböző aspektusait három táncosban megszemélyesítve. A Magyar Nemzeti Balett előadásában, aminek 2021-es betanulását Malandain személyesen is figyelemmel kísérte, a főbb szerepeket hármas szereposztásban Balázsi Gergő Ármin, Okajima Takaaki, Morimoto Ryosuke, Taran Dumitru, Bourg Théo, Radziush Mikalai, Yamamoto Riku és Zhukov Dmitry (Don Juan), Kovtun Maksym, Lagunov Ievgen és Morvai Kristóf (Kormányzó), valamint Bourg Théo, Palumbo Valerio és Kerényi Miklós Dávid (A halál) alakítják, közreműködnek a Magyar Nemzeti Balett művészei, a próbákat Rujsz Edit és Szirb György vezeti.

Az est további részében a cseh Jiří Kylián két Mozart-zenére a Holland Táncszínház (NDT I) számára készített koreográfiáját, a zeneszerző halálának 200. évfordulója alkalmából 1991-ben a Salzburgi Ünnepi Játékokon bemutatott Petite Mortot, és az 1986-os Hat táncot tűzi műsorára. A két darab próbáit Prokofieva Irina és Tanykpayeva Aliya, valamint Venekei Marianna vezeti, az előadásokat a Magyar Nemzeti Balett két szereposztásban tűzi műsorára.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Tűzmadarak című előadásból (Fotó: Rákossy Péter)