Az elmúlt ötven évben nem volt világviszonylatban olyan kiállítás a németalföldi mester, Hieronymus Bosch műveiből, mint ami július 17-ig látható Menny és pokol között – Hieronymus Bosch rejtélyes világa címmel a Szépművészeti Múzeumban. A páratlan tárlaton közel kilencven alkotással – közülük tíz saját kezű festménnyel – találkozhat a közönség.

Május 18-án a nagy sikerű Múzeum+ programsorozaton is a Bosch életmű kerül majd fókuszba: tematikus tárlatvezetések, kerekasztal beszélgetések, workshopok, filmvetítések segítségével tudnak a látogatók még mélyebben elmerülni a középkori remekművek világában.

A horror paradoxona című előadáson Lovass Dóra esztéta fejtegeti, hogy hogyan válthatja ki tetszésünket az, ami visszataszító, illetve hogyan lehetnek a szörnyű vagy csúnya tárgyak, illetve tartalmak az esztétikai ítéletalkotás tárgyai, ezzel is reflektálva Bosch képi világára. Izgalmas időutazásra hív a Corvina Consort Zene- és kultúrtörténeti kalandozások a 15–16. században című előadása a reneszánsz Európa képeivel, érdekes történetekkel és sok zenével. Juhász Anna a Román Csarnok impozáns terében irodalmi képzettársításokkal készül Hieronymus Bosch műveihez „A képzelt pokol-menny se tudja mit mond a kő-ág a túlvilágbólcímmel.

A látogatók megtekinthetik továbbá A művészet templomai – BOSCH: A gyönyörök kertje című dokumentumfilmet, és ha elég alkotóvággyal rendelkeznek, Kun Fruzsina képzőművész workshopján Bosch után szabadon kipróbálhatják magukat festőként. Az esti programsorozatot tovább színesítik a félórás pop-up tárlatvezetések, melyek a kiállítás egy-egy szekcióját – például: Földi gyönyörök kertje-szekciót, Bolondok hajója-szekciót vagy Az idők végezete-szekciót – mutatják be részletesen. Az állandó kiállításokban is lesz lehetőség vezetett betekintésre, melyeken Bosch korának és művészetének kapcsolódási pontjait érthetik meg jobban az érdeklődők. A Múzeum külön tárlatvezetéseket tart speciális igényű látogatói számára.

A kellemes élő zene, melyet a Fine Arts Jazz Groupnak köszönhetünk, illetve a finom falatok és italok – a Fine Art Bistro jóvoltából – ugyancsak elmaradhatatlanok ezúttal is.

Ahogy azt már a híradásokból sokan láthatták, a nagy érdeklődés miatt megnövekedett a sorban állás ideje, erre számítsanak azok is, akik már elővételben váltottak jegyet a kiállításra vagy a Múzeum+ programsorozatra.

Kiemelt kép: Hieronymus Bosch Utolsó ítélet című festménye (Fotó: Szépművészeti Múzeum honlapja)