A Jurányi Ház Kamaratermében debütál Vilmányi Benett önálló estje, az 1V1 november 20-án. A darabot Jean-Paul Sartre Egy vezér gyermekkora 1982-ben megjelent kisregénye ihlette, amely arról a rögös, szép és kevésbé szép pillanatokkal kikövezett útról mesél, amely a felcseperedésen keresztül saját identitásunk, önmagunk megtaláláshoz vezet. Az egyszemélyes zenés stand-up a Füge Produkció és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésével valósul meg.

,,1V1, azaz egy az egy ellen, mint a futballpályán. Őszinte színház: elmondom az életemet. Szórakoztató lesz. A szüleim házassági tragikomédiája, egy Pest-környéki kamaszkor jellegzetes figurái, csapattársak, barátok, edzők, tanárok, dílerek, kőművesek, dugóban ülő honpolgárok, háziasszonyok, élsport és gimnázium, mindenki megkapja a magáét, mert ez egy humorműsor. Egy érdi lokálpatrióta beszél, ti meg röhögtök. A végére meg fogjátok érteni, miért gyűlöli a jó magyar ember a zsidókat, romákat, a saját életem példáján megmutatom, hogyan legyél húszéves korodra némi megbocsátható útkeresés után meggyőződéses fasiszta” – nyilatkozik saját darabjáról Vilmányi Benett, aki az 1V1 írója, rendezője és főszereplője is egyben.

Vilmányi Benett és Hartai Petra a Vándorló levelek című filmben (Fotó: Szilágyi Lenke/Filmteam)

Vilmányi Benett színpadon és tévéképernyőn is többször bizonyította színészi tehetségét. A Radnóti Színház társulatának egykori tagjaként szerepelt többek között az Egy piaci napban, a Gloriában és a Molière – The passion című előadásban, ő alakította Zsótér Sándor Kakukkfészkében a renitens Randle Patrick McMurphy karakterét, illetve Alföldi Róbert A vágy című produkciójában a túlfűtött kertész, Fritz szerepébe bújt. Játszott Székely Csaba 10 című nagysikerű drámájában és idén januárjában pedig vendégművészként szerepelt Pass Andrea Finálé ősbemutatójában.

A fiatal színművész filmes berkekben is otthonosan mozog. Sok elismerést kapott a Terápia 3. évadában Zsoltként nyújtott alakításáért, ezenkívül ő Mátyássy Áron Átok filmjeinek Csabija és a Szabadok című rövidfilm főhőse. Szerepelt a Korhatáros Szerelem című sorozatban és Horváth Lili Felkészülés a meghatározatlan ideig tartó együttlétre című második nagyjátékfilmjében is. 2022-ben újra felbukkan a filmvásznon, Szabó Mátyás Vándorló levelek című rendezésének főszereplőjeként.

Az 1V1 című előadás létrejöttét segíti Magasi Dalma rendezőasszisztens, Keményi Lili dramaturg és Bíró Bence szakmai konzulens. A zenéért Józsa Tamás, míg a látványért Domahidy Veronka felel. Az előadás fény-és hangtechnikusa pedig Kormósi Róbert.

Kiemelt fotó: Vilmányi Benett (Forrás: Jurányi Ház)