Október 20-án mutatja be a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes az MVM Dome-ban az Egri csillagok című előadást, amely a két kulturális intézmény együttműködésével valósult meg 2018-ban. A rendkívüli bemutató egészen közel esik Gárdonyi Géza halálának centenáriumához, az író ugyanis 1922. október 30-án hunyt el.

A minden eddiginél hatalmasabb térben gyakorlatilag egy új produkció születik majd. Az MVM Dome-ban a mintegy 1800 négyzetméteres játéktéren, több száz fős szereplőgárdával, hatalmas apparátussal, és – Székely László tervezésében – teljesen új díszletek között mutatják be az alkotók a produkciót. A nagyszabású előadást Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója álmodja újra. Az Egri csillagok a teátrum egyik legsikeresebb előadása, több mint 50 alkalommal játszották már a színház nagyszínpadán. A gondolat, hogy a korszerű stadionokban színházi előadások is bemutatásra kerüljenek, már 2019-ben megfogalmazódott, de a koronavírus jócskán hátráltatta ezeket a terveket. A díszletek már korábban elkészültek, ám most újra kellett gondolni az egész előadást, hiszen jóval nagyobb lett a tér, amelyben a színházi változathoz képest sokkal több szereplő mozog majd. Vidnyánszky ezzel kapcsolatban elmondta, erről a léptékről vannak már korábbi tapasztalatok, hiszen a Csíksomlyói passiót mintegy 30 ezer ember jelenlétében játszották el Csíksomlyón.

Jelenetkép az Egri csillagokból (Fotó: Eöri Szabó Zsolt/Nemzeti Színház)

A Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közötti együttműködés 2013-ban, a Zs. Vincze Zsuzsa – a jelenlegi produkció táncdramaturgja – által színpadra írt Körhintával kezdődött. Egy ekkora térhez további táncosok bevonására is szükség van: 13 együttes és egyesület közel 200 táncosa fog színpadra lépni Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos táncegyüttese mellett az MVM Dome-ban. Zsuráfszky Zoltán, az együttes vezetője és az előadás társrendezője szerint az Egri csillagokban minden benne van, amit a magyarságról, a hitről fontosnak tart, ezért úgy gondolja, minden fiatalnak találkoznia kell ezzel a kivételes történettel.

Berettyán Nándor az általa játszott Bornemissza Gergely szerepéről azt mondta, nem könnyű megteremteni, hiszen erről a figuráról szinte mindenkinek van valamilyen képe, ideája. Ugyanakkor ilyenfajta példaképekre, hősökre mindig szükségünk van. „Ma is néz a közönség szuperhősöket a mozikban, de ezek a mi szuperhőseink. Ők is emberek voltak, áruló is volt köztük, veszekedtek, bort is ittak, de mégis kiálltak valami mellett, amikor kellett. Rájuk kellene hasonlítanunk, őket kell megmutatnunk a fiataloknak” Az előadásban Dobó Istvánt Horváth Lajos Ottó, Cecey Évát, vagyis Vicuskát Barta Ágnes alakítja. Mellettük a főbb szerepekben színpadra lép Berettyán Sándor, Szalma Tamás, Bodrogi Gyula, Varga József, Schnell Ádám, Bakos-Kiss Gábor és Söptei Andrea.

Kiemelt kép: Barta Ágnes és Berettyán Nándor az Egri csillagok című előadásban (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)