Ma ünnepli 70. születésnapját Egri Márta, Jászai Mari-díjas színésznő.

Egri Márta Budapesten, 1950. szeptember 11-én látta meg a napvilágot, Egri István színész és Náray Teri színésznő gyermekeként. 1969-ben nyert felvételt a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1973-ban végzett Vámos László osztályában. 1973 és 1986 között a Vígszínház tagja, ezt követően 5 évig a szolnoki Szigligeti Színház társulatát erősítette. 1991 és 1994 között szabadúszóként dolgozott, 1994 és 1998 között a Budapesti Kamaraszínházban szerepelt, majd 1998 és 2000 között az Új Színház tagjaként lépett színpadra. 2002-ben újabb öt évre visszatért a szolnoki Szigligeti Színházba, 2008-tól ismét szabadúszóvá vált. Ez alatt az idő alatt számos vidéki és budapesti produkcióban szerepelt, többek között a Karinthy színházban és az Orlai Produkció előadásaiban. 2015 óta a tatabányai Jászai Mari Színház tagja. Első férje Székhelyi József volt, akitől egy lánya, Fruzsina született, majd 1986-ban házasságot kötött Kis-Kovács Gergellyel, ebből a házasságból szintén egy gyermek, Luca született.

Egri Márta A mi osztályunk című előadásban (fotó: Prokl Violetta / tatabányai Jászai Mari Színház)

Színházi szerepeinek a száma bőven meghaladja a 100-at, köztük olyan klasszikusokban tűnt fel, mint a Három nővér (Irina), A vágy villamosa (Stella), a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (Marianne), a Stuart Mária (Gertrud), a Cseresznyéskert (Ánya), az Antonius és Cleopatra (Octavia), a Jó estét nyár, jó estét szerelem (Ilona), a Régimódi történet (Jablonczay Lenke / Gacsáry Emma), a Bűn és bűnhődés (Dunya), a Játszd újra, Sam! (Nancy), a Bánk bán (Melinda), a Chicago (Roxie Hart), a Szép Heléna (Heléna), az Othello (Emília), a Romeo és Júlia (Dajka), a Sirály (Polina), a Lili bárónő (Illésházy Agatha), A tündérlaki lányok (Bergné), az Őrült nők ketrece (Jacqueline), a Háztűznéző (Arina Pantyelejmonova), a Macskajáték (Paula), A szecsuáni jólélek (Asszony), A revizor (Anna Andrejevna), a Mágnás Miska (Zsorzsi nagymama), a Büszkeség és balítélet (Mrs. Bennet), a Mikve (Sosana), A padlás (Mamóka), A salemi boszorkányok (Rebecca Nurse), A kripli (Eileen), a Nyolc nő (Madame Chanel), A mi osztályunk (Rachelka, később Marianna), a Terror (bírósági elnök) vagy épp a Tizenkét dühös ember (Első esküdt).

A tatabányai Jászai Mari Színházban jelenleg A kutya különös esete az éjszakában, a Ha elállt az eső, valamint a Szutyok című előadásokban látható, októberben pedig a Veszedelmes viszonyokban debütál majd Rosemonde-né szerepében.

Egri Márta a Terror című előadásban (fotó: Prokl Violetta / tatabányai Jászai Mari Színház)

Játékfilmekben (Lányarcok tükörben, A bolondok grófja, Hatásvadászok, A Hídember, Pánik, Gondolj rám) és tévésorozatokban is (Családi kör, Família Kft. Kisváros, Régimódi történet, Tűzvonalban, Egynyári kaland, Válótársak, Korhatáros szerelem, Ízig-vérig, Mintaapák) egyaránt látható. 1985-ben megkapta a Varsányi Irén-emlékgyűrűt, 1993-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki. 2015-ben megkapta az Aase-díjat, 2020-ban pedig a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti díját.

Kiemelt kép: Egri Márta (fotó: TV2)