Tizenhárom nemzetiség kultúrájával, zenéjével, gasztronómiájával, egész napos ingyenes programokkal várja az érdeklődőket a Bárka fesztivál a Feneketlen-tónál június 2-án, az egész napos forgatag mellett Parno Graszt koncert is lesz. Ezzel az eseménnyel ünneplik a nemzetiségeket Újbudán, a XI. kerületben, ahol együtt élnek bolgárok, cigányok, görögök, horvátok, örmények, lengyelek, németek, románok, ruszinok, szerbek, szlovákok, szlovének és ukránok is.

A fesztivál neve is a nemzetiségekből inspirálódva született, a Bárka, amelynek segítségével átmenthetőek az igazán fontos dolgok. A különböző kultúrák találkozását és bemutatkozását segítik majd a megjelenő zenék, táncok, ételkóstolások és kézműves-foglalkozások. Hallhatjuk majd David Yengibarian örmény zenész, zeneszerző harmonikás koncertjét, aki az örmény zenei hagyományból, az európai és amerikai dzsessz és improvizatív zenéből, az argentin tangóból, valamint az azt megújító Astor Piazzolla zenéjéből inspirálódik.

Závada Pál író, aki maga is a tótkomlósi szlovák kisebbségi közegből származik, részt vesz majd a kultúrák keveredésének, egymás mellett élésének kérdései köré szerveződő beszélgetésen, Újbuda szlovák önkormányzatának képviselője, Galda Levente mellett. Fellép majd a Zornica (Esthajnalcsillag) Bolgár Hagyományőrző Együttes, este pedig a Rézeleje Fanfárosok koncertje is hallható lesz.

A programok sorát a Parno Graszt koncertje zárja 20 órakor. A több mint harminc éve működő zenekar az autentikus cigányzenével bűvöl el minket, azután, hogy szinte az egész világot bejárták koncertjeikkel és hagyományos hangszereikkel. A fesztivál Újbuda Önkormányzata és a KözPont Újbudai Kulturális Nonprofit Kft. szervezésében, valamint az Újbudai Nemzetiségi Önkormányzatok együttműködésével valósul meg.

Kiemelt kép: Egész napos forgatag a Feneketlen-tónál! (Fotó: csodalatosmagyarorszag.hu)