Folytatódik a Müpa és a Fesztiválzenekar zenei maratonja: január 22-én egész nap Richard Strauss-darabokat hallhat a közönség, a tavalyi online változat után ismét személyesen. A koncertsorozat keretében kiváló szólisták és együttesek adnak átfogó képet (és persze hangot) a német zeneszerző végtelenül színes életművéről: talán nincs még egy komponista, aki annyi stílusban alkotott – a romantikától a szecesszióig, a moderntől a neoklasszikusig –, mint a zenetörténet egyik legnagyobb mesélője, Richard Strauss.

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa minden évben egy (olykor két) páratlan komponista életművének legfontosabb darabjait felvonultató egynapos fesztiválja az elmúlt közel másfél évtizedben a hazai komolyzenei élet emblematikus ünnepévé nőtte ki magát. Az egymást délelőttől késő estig követő hangversenyeken korábban Csajkovszkij, Dvořák, Beethoven, Schubert, Mozart, Bartók, Bach, Stravinsky, Mendelssohn és Schumann, Brahms, Bernstein, Debussy és Ravel, valamint Liszt és Berlioz műveit hallhatta a közönség.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar (Fotó: Csibi Szilvia)

Az egész napos hangversenysorozat idén családi koncerttel indul: a Burleszket a MÁV Szimfonikusok adják elő Várjon Dénes zongorajátékával, Farkas Róbert vezényletével és Lakatos György magyarázataival, majd Zalai Antal, Farkas Gábor és a Nemzeti Énekkar ad kamara- és kóruskoncertet. Délután a Budapesti Vonósokkal találkozhat a közönség, Palojtay János játékában megismerkedhetnek Strauss zongoradarabjaival, majd nagyzenekari és kamaramuzsika váltja egymást Rajna Martin és a Győri Filharmonikus Zenekar, Takács-Nagy Gábor és a Concerto Budapest, Vass András és a Pannon Filharmonikusok, illetve a BFZ muzsikusainak előadásában. Este a daloké lesz a főszerep: Pasztircsák Polina egy teljes dalkoncerttel készül, a Budapesti Fesztiválzenekar hagyományos záróhangversenyén pedig elhangzik majd a Négy utolsó ének a csodálatos ausztrál szoprán, Eleanor Lyons hangján. A napot a szerző talán legismertebb és legoptimistább műve, az Imígyen szóla Zarathustra zárja a kiváló Strauss-karmesterként is számon tartott Fischer Iván vezényletével.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója úgy fogalmazott az eseménnyel kapcsolatban, hogy fantasztikus élmény elmélyülni egy ikonikus művész életművében, látni annak számtalan elágazását, alakulását, hallani az alkotó emblematikus kompozícióit és kísérletező darabjait is, megérteni általuk egy zenetörténeti korszak érzés- és gondolatvilágát, és igazán belefeledkezni egy zenei géniusz alkotói univerzumába. Különösen izgalmas, ha az ember mindezt egyetlen napba sűrítve teheti. A 2008 óta minden évben megrendezett zenei maraton pontosan erre ad lehetőséget: egy-egy kivételes zeneszerző munkásságának legjavát mutatjuk be az ország meghatározó alkotóival, zenekaraival és ifjú tehetségeivel együtt. Büszkén mondhatjuk, hogy a legelső alkalom óta eltelt 15 évben maratonisták ezrei tapasztalták meg, milyen felemelő ilyen koncentrációban találkozni egy-egy életmű legszebb darabjaival.

Kiemelt kép : Richard Straus maraton a Müpában (Fotó: Valuska Gábor)