Az augusztus 25-én induló Városmajori Színházi Szemlén a három vidéki mellett három határon túli társulat előadását is láthatja a fővárosi közönség. Peremartoni Krisztina művészeti tanácsadó, aki a szemle előadásait válogatta, különösen ajánlja a színházkedvelők figyelmébe a nagyváradi társulat előadását, a Napnyugat Expresszt. A darab rendezőjét, Zakariás Zalánt kérdeztük.

A Városmajori Színházi Szemlét a te Napnyugat Expressz című előadásod nyitja. Fontos neked az ilyen megmérettetés?

Én úgy gondolom, hogy a művészet szubjektív. Nekem az a célom, hogy minél több emberhez eljusson az az üzenet, amelyet az előadáson keresztül sikerült megfogalmaznunk a társulattal. Ilyen szempontból igen, fontos nekem ez a meghívás.

Milyen volt a közös munka a nagyváradi társulattal?

Régóta visszajárok rendezni Nagyváradra, szeretem a társulatot, a nyitottságukat, mindig jó élmény volt a velük való közös munka.

Miért pont erre a darabra esett a választásod?

Előzőleg, az udvarhelyi Tomcsa Sándor társulattal megrendeztem Vișniec Migránsoook című darabját, ami a bevándorlás problémáját járja körül. Szerettem volna tehát az érem másik oldaláról is beszélni a színházon keresztül.

Számodra mi a Nyugat és mi a Kelet?

Különböző, azonban egyformán fontos világszemléletek, életstílusok, amelyek folyamatos kölcsönhatásban vannak egymással és ezt véleményem szerint fontos tanulmányozni.

Részlet a Napnyugat Expressz című előadásból (fotó: Szigligeti Színház, Nagyvárad)

Budapesten kezdted a színi tanulmányaidat, de Bukarestben végeztél. Milyen fontos különbségeket tapasztaltál az oktatásban?

Hát, ehhez a témához jöhetne egy jó kis esszé, de röviden úgy tudnám megfogalmazni, hogy bennem van egy olyan égés, őrület, érzelmi kavargás, amihez a román színházi forma jobban illeszkedik. Ez a színházi hagyomány természetesen az oktatásban is megnyilvánul és talán ez egy fontos különbség a letisztultabb magyar gondolatiságú színházzal szemben.

Nincs hiányérzeted amiatt, hogy a színész szakot végül nem végezted el?

Azért nincs, mert a bukaresti tanulmányi éveim során nagyon sok vizsgaelőadásban játszottam és úgy vettem át a színész mesterséget, szinte észrevétlenül, hogy nem kellett erre külön beiratkoznom. Mondhatnám, hogy párhuzamosan tanultam a kettőt, belém ivódott. Azóta is többször játszottam filmben is.

Lesz lehetőséged a többi szemlés előadást is megnézni?

Részt veszek a szemlén, de sajnos csak a saját előadásom erejéig, mire elindul az évad, adfigra Győrben kell lennem, ugyanis az idén mi rendezzük az Országos Színházi Évadnyitó Gálát.

Győrben új szerepkörben is megmutatkozol, hiszen a következő évadtól művészeti vezető leszel. Ez a feladatkör mennyire fog Győrhöz kötni, tudod folytatni a világpolgár életedet?

Igen, fogom tudni, hiszen ezen művészeti ág műveléséhez, ez feltétlenül szükséges és elsősorban emiatt leszek én Győrben vezető. Ennek gyakorlata nélkül, azaz a rendezés nélkül nem tudnék ugyanúgy megnyilvánulni vezetőként sem.

kiemelt kép: Zakariás Zalán (Zakariás Zalán archívumából)