Vincent van Gogh, holland festő egy eddig ismeretlen, önarcképét fedezték fel röntgenvizsgálattal Skóciában.

A Skót Nemzeti Galéria (NSG) szakemberei akkor fedezték fel a festményt, amikor a közelgő kiállítás előtt röntgenfelvételt készítettek egy portréról. A Parasztasszony feje című alkotás hátoldalán ragasztó- és kartonrétegek borították az önarcképet. „Amikor először láttuk a röntgenképet, természetesen rendkívül izgatottak voltunk. Hatalmas felfedezés ez, többet tudunk meg általa van Gogh életéről” – mondta el az önarcképet felfedező Lesley Stevenson, a galéria vezető restaurátora. A képen egy szakállas, kalapos, ülő férfi látható a nyakán lazán megkötött kendővel. Feszült tekintettel néz, arcának jobb oldalára árnyék vetül, bal füle világosan kirajzolódik.

A holland festő takarékosságból gyakran használta fel vásznai hátoldalát. Életében nem tudta eladni a műveit, a hírnév csak azután érkezett, hogy 37 évesen, 1890-ben meghalt. A Parasztasszony feje 1980-ban, egy neves edinburgh-i ügyvéd adományának részeként került a galéria gyűjteményébe. A szakértők úgy vélik, a művész karrierje egy meghatározó szakaszában festette az önarcképet a portré hátoldalára: ekkor költözött Párizsba, ahol nagy hatással voltak rá a francia impresszionisták munkái. Halála után nagyjából 15 évvel a Parasztasszony feje az amszterdami Stedelijk Múzeumhoz került kölcsönbe. Ekkor történhetett, hogy a vásznat kartonra ragasztották, majd bekeretezték.

Van Gogh: A Parasztasszony feje (Forrás: YouTube)

A festmény többször cserélt gazdát, míg 1923-ban Evelyn St Croix Fleming meg nem vásárolta (az ő fia, Ian írta később a James Bond-regényeket). A kép 1951-ben került Skóciába, Alexander és Rosalind Maitland birtokába, ők ajándékozták később a NSG-nek. A galéria szakemberei szerint a ragasztó és a karton eltávolításához igen óvatos restaurátori munkára lesz szükség. Jelenleg kutatják, hogy lehet elvégezni anélkül, hogy kárt tennének a Parasztasszony fejében. Az edinburgh-i van Gogh-kiállítás látogatói elsőként láthatják az önarckép röntgenfelvételét egy speciálisan kialakított fénydobozon át.

Kiemelt kép: Vincent van Gogh: Önarckép (Fotó: Google Art Project)