Kiírták a pályázatot a Pécsi Nemzeti Színház ügyvezető igazgatói posztjára, amelyre szeptember végéig lehet jelentkezni. A pécsi teátrum jelenlegi vezetőjének, Rázga Miklósnak 2021. február 15-én jár le a megbízása, és mint elmondta, nem fogja megpályázni a következő ciklust. Eddig összesen hárman adták be a jelentkezésüket.

Egyikük a pécsi illetékességű Lipics Zsolt színművész, aki ügyvezetőként, Vidákovics Szláven művészeti vezetővel együtt tervezi a közös munkát, az operatagozat irányítására pedig Gulyás Dénest kérnék fel. Lipics 22 éve dolgozik a színházban, ahogy elmondta „a Pécsi Nemzeti Színház a pécsieké, ezért „pécsiek Pécsért” jelszóval a mintegy harmincéves pécsi kötődésű színházvezetési hagyományokat vinnénk tovább, miután személyes tapasztalatok alapján jól ismerjük a baranyai közönség igényeit. A cél a társulat összetartása és erősítése, a 125 év alatt kialakult és megszokott polgári népszínház színvonalas működtetése.”

A második pályázó Komáromi György, a Radnóti Színház gazdasági igazgatója, aki egy művészeti tanáccsal együtt képzeli a vezetést. Ennek vezetője Bérczes László, az Ördögkatlan fesztiválok főszervezője lenne, a prózai tagozatot a k2 Színház alapítói, Benkó Bence és Fábián Péter, az operatagozatot pedig Göttinger Pál irányítaná. Komáromi menedzserszemléletű színházat ígér, különös figyelmet fordítva a fiatalokra.

A harmadik pályázó Bodor Johanna koreográfus és Keszthelyi Kinga dramaturg. Bodor a Győri Balett tagja volt Markó Iván társulatában, majd a Szegedi Balett szólótáncosaként dolgozott, később több mint 140 produkciónak volt koreográfusa, a hazai tánctanításban új módszereket dolgozott ki. Keszthelyi Kinga dramaturgként olyan pécsi előadásokban ténykedett, mint a Mágnás Miska, Jaj, Carmela!, Amadeus, A vágy villamosa vagy a Panthera.

Kiemelt kép: A Pécsi Nemzeti Színház épülete (fotó: htdb.hu)