Május 19-én a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház két előadása is látható lesz a József Attila Színházban: délelőtt Vitéz László kalandjaival ismerkedhetnek meg a gyerekek, este pedig Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak várja a felnőtteket. 

Kemény Henrik Vitéz László és az elátkozott malom című művének története kevesek számára ismeretlen, ám annál újabb a mostani megfogalmazás. Nem mindennapi látványosságot: felnagyított bábszínházi előadást, élőszereplős bábjátékot láthat a néző, aki az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház közös Vitéz Lászlójára kíváncsi. Kemény Henrik eredeti szövege elevenedik meg ezúttal is sok játékkal és sok nevetéssel. Ám generációk kedvenc paprikajancsija most Éder Enikő alakításában kel életre és vág bele az elátkozott malom felszabadításába. Ördögökkel, szellemekkel hadakozik a csalafinta legény, aki világot látni indult és egy bajbajutott molnárral találkozott; és még a csaplárosné báli legyezője, avagy Vitéz László világhírű palacsintasütője is előkerül.

Csokonai Vitéz Mihály klasszikus vígjátékában a címszereplő Karnyónénak (Kancsár Orsolya) két úriember is teszi a szépet: míg az asszony a szerencsejátékos Lipittlottyot (Gulyás Hermann Sándor) szereti, a furfangos Tipptopp (Balog József) mindent megtesz, hogy vetélytársát félreállítsa. Ám hiába eped az özvegy, mindkét úr a vagyonára pályázik, amelynek megszerzéséért semmilyen eszköztől sem riadnak vissza, legyen szó megtévesztésről, Boris szobalány (Kálmán Zsófia) kegyeinek elnyeréséről, vagy éppen gyilkosságról. A szálak ki- és összebogozásából Karnyóné Samu fia (Éder Enikő) és Lázár deák, a boltoslegény (Gerner Csaba) is alaposan kiveszi a részét, és a történet végén talán egy-két váratlan vendég is betoppan. Csokonai több, mint 220 éves alkotása tele van modernitással és kiaknázásra váró lehetőségekkel. Mindezeket játékosan felszínre hozva, sok zenével, egyfajta abszurd élőszereplős bábjátékként viszi színre a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház közösen Az özvegy Karnyónét, Tapasztó Ernő rendezésében. 

Kiemelt kép: Jelenetkép az Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című előadásból (Fotó: Aradi Kamaraszínház)