A hétvégen két premiert is tart a székesfehérvári Vörösmarty Színház: ma este Murray Schisgal Szerelem, ó! című bohózatát mutatják be Hargitai Iván rendezésében a Kozák András Stúdióban, míg holnap este Szabó Magda Az a szép, fényes nap című regényének színpadi adaptációja debütál Bagó Bertalan értelmezésében.

Január 24. Szerelem, ó! – Kozák András Stúdió

Murray Schisgal három szereplőre írt rendkívül humoros műve 1965-ben debütált a New York-i Broadway-n, ám a szövevényes helyzetkomikumra épülő, kedves történet ma is garantált szórakozást nyújt majd a nézőknek. Milt és Harry iskolatársak voltak, ám az élet messze sodorta őket egymástól, 30 éve nem találkoztak. Egyikük sikeres az élet minden területén, míg a másik úgy érzi, hogy hiába kereste egészen idáig a lét értelmét, ezért most már nem is ragaszkodik a sajátjához. Milt, hogy megmentse barátját, felajánlja neki feleségét, mert hisz abban, hogy az élet értelme csak és kizárólag a szerelem, és persze a NŐ felbukkanása azonnal meg is változtat mindent. Az előadást Keller János, Ottlik Ádám és Váradi Eszter Sára játssza, a rendező Hargitai Iván.

Január 25. Az a szép, fényes nap – Nagyszínpad

Szabó Magda történelmi drámája 1975-ben az Órák és farkasok című kötetben jelent meg először. A mű egyetlen nap eseményeit dolgozza fel: 994-ben járunk az esztergomi várban, amikor is mindenki Vajk másnapi keresztelőjére készül. A fiatal uralkodó ekkor már érzi az egész magyarság sorsát meghatározó döntése súlyát, tudja, hogy a hagyományokkal, a régi portyázó életmóddal szakítva van csak arra mód, hogy a magyarokból olyan egységes nemzet váljon, amely rangos helyen szerepel az európai közösségben. Ehhez azonban másnap új nevet és hitet felvéve csatlakoznia kell a többi keresztény országhoz. István szerepében Kovács Tamás míg Géza fejedelemként Gáspár Sándor lép színpadra a Bagó Bertalan rendezésében látható előadásban.

Jelenet a Szerelem, ó! című előadásból (Fotó: Éder Vera)

Kiemelt kép: Kovács Tamás és Gáspár Sándor az Az a szép, fényes nap című előadásban (Fotó: Kiss László)