A hétvégén kettős premiert tartanak a Pécsi Nemzeti Színházban: október 22-én A HÍD (Error) című darab ősbemutatójára kerül sor a Kamaraszínházban, 23-án pedig a Kőműves Kelemen című rockballada debütál a Nagyszínpadon.

A HÍD (Error) főszereplője két építész, akik egykor egyetemi csoporttársak voltak, most pedig ugyanarra az állásba akarják felvetetni fiaiakat. Amikor végül szembekerülnek egymással, elszabadul a pokol. Az előadás éppen úgy szól a fiatal pályakezdők elhelyezkedési nehézségeiről, mint az idősebbek egzisztenciális harcáról, vagy családon belüli kiszolgáltatottságáról. Egy olyan világban zajlik, ahol az elsődleges szempont a győzelemnek az a fajtája, amely kizárólag az ellenfél megsemmisítését tekinti végleges diadalnak. Funk Iván (aki saját ötletéből, valamint a színészi improvizációk felhasználásából írta a darabot) rendezése az örökölt sorsokról, a fair play és az egyre durvuló protekcionista világról, a karrierharcról szól, mely nem kíméli környezetét sem. Mert ahol harc dúl, ott a nyertesek és vesztesek mellett ártatlan áldozatok is lesznek. Az előadás a pandémia idején készült, a színház történetében az első online közvetítés volt, és most végre élőben láthatja a pécsi közönség. Az ősbemutatóra 2021. október 22-én 19 órakor kerül sor a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában.

Jelenet A HÍD (Error) című előadásból (Fotó: Körtvélyesi László/Pécsi Nemzeti Színház)

A Nagyszínház is új bemutatóval, Szörényi Levente és Bródy János népszerű rockballadájával, a Kőműves Kelemennel várja közönségét október 23-án. Sarkadi Imre befejezetlen művét zenés színpadra Ivánka Csaba dolgozta át, a rendezője pedig a Jászai Mari-díjas, Érdemes művész Nagy Viktor. A Déva várát építő kőművesekről szóló közismert népballada a Sarkadi-mű alapja, melyet 1981-ben a Szörényi-Bródy szerzőpáros álmodott színpadra. A rockballada a Pesti Színházbeli ősbemutatót követően rendszeres, nagy sikerű előadása a magyar színházaknak. „Tizenkét kőmives összetanakodék, Magos Déva várát hogy fölépittenék”– szól az iskolai tanulmányokból ismert népballada, a Kőműves Kelemen első két sora. A sok variációban jegyzett történet Déva várának építését meséli el, melynek falai, a hiedelem szerint, csak akkor maradhattak állva, ha egy asszony hamvaival erősítik azt meg, vagy a testét belefalazzák. Kőműves Kelemen legdrágább kincsét, a feleségét áldozza fel a célért. Az előadás a címszereplő e vitatható hitvallását járja körül, miközben ismerős dallamok csendülnek fel, Vincze Balázs nagyszerű koreográfiái kíséretében.

Kiemelt kép: Jelenet a Kőműves Kelemen című előadásból (Fotó: Mihály László/Pécsi Nemzeti Színház)