A múlt héten tartották a tatabányai Jászai Mari Színház idei évada első két bemutatójának az olvasópróbáját: Ion Luca Caragiale Farsang című komédiáját Botos Bálint, Edward Albee Nem félünk a farkastól című kamaradrámáját Guelmino Sándor állítja színpadra.

Októberben a nagyszínpadon debütál a Farsang: Bukarest egyik külvárosának borbély üzletében minden a feje tetejére áll. Féltékeny szeretők vadásznak vetélytársaikra, bár nemigen tudják, hogy ki az ellenfél. A pofonok téves címzettet találnak meg, a levelek félreérthetőek és félre is értik őket. Jóslatok és cetlik alapján indulnak bosszúhadjárataikra, becenevekből próbálják kikövetkeztetni, hogy ki ellen kellene irányítaniuk fékezhetetlen indulataikat. Mindezt farsangkor teszik, így végképp lehetetlenné válik, hogy megtalálják azokat, akikre vágynak vagy azokat, akiken bosszút akarnak állni.

Caragiale komédiája első látásra nem más, mint egy szerelmi vígjáték, azokkal az elemekkel, amelyeket megszokhattunk a hasonló tematikájú darabok esetében. Féltékeny szeretők, összekevert ellenfelek, ismeretlen csábítók. A darab azonban mégis többről szól, mint az egyszerű bohózatokban megismert szerelmi tébolyról. Az ember identitása is megbomlik ebben a szövegben, és az abszurd határait súrolja a szereplők viselkedése, nyelve. Egyrészt tehát egy olyan darabbal van dolgunk, amelyben matematikai pontossággal épülnek fel a komikus szituációk, másrészt az irracionalitás egyre nagyobb teret nyer. Az író elképesztő tehetséggel kelti életre figuráit és mutatja fel a nevetségesség mögött az emberi létezés azon groteszk elemeit, amelyeket a karneválok alatt a mai napig a felszabadító nevetés gúnyos tekintete alá vetünk” – mondta el Botos Bálint, a rendező, aki először dolgozik a társulattal. A főbb szerepekben Király Attila, Kardos Róbert, Honti György, Figeczky Bence és Mikola Gergő lesz látható.

Kárpáti Enikő (jelmeztervező), Tóth Bianka (rendezőasszisztens), Guelmino Sándor, Crespo Rodrigo és Bakonyi Csilla a Nem félünk a farkastól olvasópróbáján (Fotó: Sipos Zoltán)

Szintén októberben, viszont a Kamaraszínházban egy igazi klasszikust láthat a közönség: Edward Albee Nem félünk a farkastól című drámáját Guelmino Sándor, a színház állandó rendezője viszi színre Bakonyi Csilla, Crespo Rodrigo, Bartos Ági és Csabai Csongor szereplésével. A történet azzal indul, hogy George és Martha, a középkorú házaspár egy protokollparti után, az éjszaka kellős közepén áthívja magukhoz a férfi új egyetemi kollégáját és annak feleségét egy kis ismerkedésre. A laza beszélgetős este azonban hamarosan kínossá válik az ifjú vendégek számára: házigazdáik egyre durvábban szólogatnak be egymásnak, és szép lassan kiderül, itt nem egyszerű játszmázás zajlik, ez az este az öldöklő leszámolás ideje, amit senki sem úszhat meg sértetlenül. A gyilkos humorú, tragikomikus élveboncolás szertefoszlat minden titkot, minden illúziót, de talán éppen ezzel az újrakezdés esélyét is megadja a négy ember számára.

A darab erényeiről sokat elmond, hogy 60 éve töretlenül népszerű, viszont épp ezért nagy kihívás újat, újszerűen mutatni vele. […] Különlegessége, hogy a vendégek és a nézők sem tudják eldönteni, kinek a pártjára álljanak, mindketten olyan erővel állítják a maguk igazát. A mű ugyanis nem ad fogódzót a titkokról, amik kiderülnek, egyáltalán nem lehet eldönteni, hogy a képzelet szüleményei, vagy valóban megtörténtek. Főiskolás koromban magam is voltam ilyen helyzetben, konfliktusba kerültem egy lánnyal, aki valótlanságokat állított rólam, és nem tudtam megvédeni magam. A barátaink sem tudták, kinek van igaza, mert mindkettőnket szavahihető embernek ismertek. Mit lehet egy ilyen helyzetben tenni? Ugyanarra mindenki másként emlékszik, az igazság – pláne egy kívülállónak – nem egyértelmű, igazolást, döntőbírót pedig nem talál az ember” – árulta el a készülő darab kapcsán Guelmino Sándor.

Kiemelt kép: Mikola Gergő és Király Attila a Farsang olvasópróbáján (Fotó: Sipos Zoltán)