Exkluzív helyszínen mutatták be tegnap a POKET két legújabb kötetét: a pokrócos üldögélős, piknikhangulatot idéző eseménynek a Svábhegyi Csillagvizsgáló adott otthont, ahol ráadásul az érdeklődők egy különleges sétán is részt vehettek, amelyet Rózsahegyi Márton csillagászati és tudománykommunikációs szakértő vezetett.

A POKET csapata idén tavasszal döntött úgy, hogy elindítja ifjúsági könyvsorozatát is, amelynek most már a negyedik kötete vált elérhetővé a napokban az automatákból. Kiss Ottó különleges versciklusa Csillagszedő Márió címen került publikálásra, a tiszta, szép és egyszerű versek egy kislány szemszögéből közelítik meg a gyermekek által olyan nehezen feldolgozható témákat, mint például a válás vagy a halál. A könyv Illusztrátora, Paulovkin Boglárka a rajzok elkészítése közben szintén ebből a nézőpontból közelítette meg az anyagot, olyan pillanatokat ragadott meg képeivel, amelyeket csak a gyerekek láthatnak. A POKET ifjúsági vonala tehát ismét egy nagyon különleges darabbal bővült, amelynek bevételéből a Világítani Fogok nyári táborokat támogatja a csapat.

Kiss Ottó, Paulovkin Boglárka és Vecsei H. Miklós Paulovkin Boglárka

Tegnap bővült a „nagyoknak szóló” sorozat is Andrzej Stasiuk, a kortárs lengyel irodalom egyik legnevesebb és legelismertebb képviselőjének Hogyan lettem író: kísérlet szellemi önéletírásra című művével. Az eredetileg 1998-ban megjelent írás tulajdonképpen azt meséli el, hogy a számos irodalmi díjjal kitüntetett író hogyan tud hatni művein túl a személyiségével is, a köré szőtt legendákon keresztül. A hetvenes évek második felében Varsóból induló történet tele van az akkori kor valóságával: iskolai lógással, dezertálással, sittes sztorikkal, koncertekkel, random olvasmányélményekkel és haverokkal, ezekből rajzolódik ki végül Stasiuk mítosza.

A kötet nagykövete Szabó Balázs lett, aki a tegnapi könyvbemutatón nem csak zenélt, hanem személyes kapcsolódási pontjairól is mesélt Vecsei H. Miklósnak, azt pedig külön hangsúlyozta, hogy megtiszteltetésnek veszi, hogy ismertségével talán ő maga is ragaszthat néhány papírszárnyat a könyvre, amelyektől talán több emberhez jut majd el. A bemutatón részt vett Pálfalvi Lajos is, aki fordítóként jegyzi a Hogyan lettem írót. A József Attila-díjas műfordító, irodalomtörténész arról is beszélt, hogy milyen komoly feladat volt számára a kötet által közvetített életérzés hiteles átadása.

A könyvbemutató végül a Hosszú Lépés programjai között is megtalálható sétával zárult, amelynek során a résztvevők felfedezhették a csillebérci erdő szélén megbúvó csillagvizsgáló különleges tereit.

Szabó Balázs (Fotó: Zsigmond László)

Kiemelt kép: Vecsei H. Miklós (Fotó: Zsigmond László)