Dupla premierre készül a Magyar Állami Operaház, Velekei László, a Győri Balett igazgatója és Kasper Holten, dán rendező két különleges Bartók-darabból készít előadást: A fából faragott királyfi és A kékszakállú herceg vára ma este debütál.

A fából faragott királyfi zenéje 1917. május 12-én csendült fel először az Operaházban, Bartók művében a magyar szellem, Vörösmarty, Petőfi, Ady nemzetének géniusza teljes eredetiségében nyilatkozhatott meg. Az ősbemutató óta eltelt 105 évben a darab folyamatosan a repertoár részét képezte, jelentős koreográfusok dolgoztak azon, hogy a meseszerű erdei világot hátterül hívva a férfi és a nő küzdelméről beszéljenek. A négyszereplős táncjáték Balázs Béla szövegkönyve alapján készült, amelyre ezúttal Velekei László álmodott koreográfiát. A Királykiasszony szerepében Felméry Lili / Lee Yourim / Pokhodnykh Ellina, Királyfiként Balázsi Gergő Ármin / Zhurilov Boris / Ragyus Nyikolaj, Tündérboszorkányként Carulla Leon Jessica / Yakovleva Maria és Földi Lea lép színpadra, a Fabábút Rónai András / Guerra Yago és Kiyota Motomi táncolja.

Bartok egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára kivételes, misztikummal teli darab, amely mind az értelmezés, mind a színpadra állítás tekintetében komoly kihívást jelent az alkotók számára. Az egyfelvonásos művet Kasper Holten értelmezésében láthatják a nézők, a nemzetközileg elismert dán rendező ismét letisztult, monumentális látványvilágot teremt a tradíció és az újító törekvések elegyéből születő produkciónak. Judit szerepében Vörös Szilvia, míg Kékszakállúként Bretz Gábor / Plaerdi András lép színpadra.

Az előadáson, amelyet februárban a mai premiert követően még hatszor tűz műsorra az OPERA, a karmester Kocsár Balázs lesz.