Június 21-én Mikó Csaba és Tóth Réka Ágnes A hisztéria rövid és felkavaró története után Dumapartot rendez a Rakpart3 szervezésében, ahol megvitatják, mit rejt a hisztéria négyszáz éves kórtörténete. Az előadás fő kérdése, hogy kiket is kell diagnosztizálni, és milyen nyomot hagynak az elnyomók az elnyomott generációkon, vagy hogy ez még az én történetem egyáltalán, vagy már a hatalomé? A program ingyenes és regisztrációhoz sem kötött, és azokat is szeretettel várják, akik esetleg nem aznap látták az előadást.

Az előadás a hisztéria köré épül: a beteg maszkot húz arcára, testét különleges koreográfiára kényszeríti, nevetése harsány, könnyei igaziak, mégse hisz neki senki. Emiatt a korszakban más színpadokon lépett fel, hol a boszorkányüldözés, hol a viktoriánus erkölcsösség kulisszái mögött rejtőzködött. Ezt pedig változatos módszerekkel próbálták gyógyítani: köpölyözés, érvágás, hipnózis, sokkterápia. Volt, aki a szikében hitt, más az ováriumprésben. A hisztériásokat pedig vagy elmegyógyintézetbe zárták, vagy fürdővárosokba küldték pihenni – ki vizes padlón, ki márványkádban kényszerült megoldást keresni problémájára, amíg meg nem jelent Freud, és szóra nem bírta a betegeket.

Az előadás szereplőit Znamenék István, Sipos Vera, Szamosi Zsófia és Szvetnyik Kata keltik életre. A rendező Bereczki Csilla, a díszletért Szakács Ferenc, a jelmezekért Oláh Tímea felel. A dramaturg Tóth Réka Ágnes, a zenét Kákonyi Árpád szerezte.

Kiemelet kép: A hisztéria rövid és felkavaró története előadás plakátja (Fotó: jegy.hu)