A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Karával közösen hirdette meg idén a dráMÁzat drámaíró versenyt, melynek keretében három kategóriában várnak versenyműveket. A DEBÜT-re olyan magyar nyelven írt drámával lehet jelentkezni, amely nem jelent meg nyomtatásban, és amelyet professzionális keretek között még nem mutattak be. A zsűri által legjobbnak ítélt mű díjazása bruttó ezer euró. Ha a művet vagy műveket a Szigligeti Színház vezetősége kivitelezhetőnek tartja, a 2021/22-es, vagy az azt követő évadban színre viszi.

A drámaÍRÓ kategóriában olyan szerzők még nem publikált, vagy be nem mutatott magyar nyelvű műveit várják, akiknek jelentek már meg írásai. A győztes pályamű szerzőjét e kategóriában is bruttó ezer eurós jutalomban részesítik, az alkotást pedig bemutatják a pályázat kiírói, ha beilleszthető a következő két évad műsortervébe. A dramAUTOR kategóriában színpadon még be nem mutatott román nyelvű drámákat várnak. A legjobb pályamunkát szintén bemutathatják a pályázat kiírói.

A Tomcsa Sándor Színház lehetőséget biztosít a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Kara egy rendező szakos hallgatójának arra, hogy a drámaÍRÓ vagy a dramAUTOR nyertes művei közül az egyiket színpadra állítsa. A szervezők valamennyi díjnyertes mű kiadását vállalják.

A jeligés pályamunkákat június 15-ig lehet beküldeni a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház e-mail címére (office@szinhaz.ro).