Az Első Magyar Karantén-Színház és a Litera a napokban drámaversenyt hirdetetett, melyre olyan egyfelvonásos műveket várnak, amik a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett rendkívüli élethelyzetre reflektálnak. A pályaműveket április 15-ig várják, a felkért kortárs írók és a pályázaton részt vevő alkotók művei közül a legjobbakat az Első Magyar Karantén-Színház be is mutatja.

A pályázatra beérkezett legjobb drámákat felolvasószínházi formában, neves rendezőkkel és színészekkel adja majd elő az Első Magyar Karantén-Színház társulata. Az egyre nagyobb erővel terjedő koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben Magyarországon bezártak a színházak, mozik, múzeumok, koncerttermek, egyetemek, iskolák és számos munkahely. Az emberek karanténba kényszerültek, az élet fenekestül felfordult, aminek művészi feldolgozása kivételesen érdekes és fontos. A jelen helyzetre reflektálva az Első Magyar Karantén-Színház és a Litera felkérésére kortárs drámaírók írnak egyfelvonásos drámai műveket, amelyek a koronavírus-járvány miatt előállt helyzetre reagálnak. A felkérésekkel párhuzamosan a szervezők nyílt pályázatot is hirdetnek.

A pályázóknak a következő kitételeknek kell megfelelniük: a drámák szereplőinek száma nem lehet több mint 3 fő, az előadás terjedelme nem lehet 40 percnél hosszabb, és csak teljesen új darabbal lehet pályázni. Egy pályázó egy pályamunkát küldhet be, a pályázat beküldési határideje 2020. április 15.

A beérkezett műveket első körben a Litera szerkesztősége és az Első Magyar Karantén-Színház által felkért kuratórium bírálja el, majd a kiválasztott és bemutatott művekre szavazhat a közönség az utolsó előadás bemutatása után. A közönség dönti el, ki nyeri el az első, második és harmadik díjat, és az azzal járó pénzjutalmat. A drámapályázat első helyezettje 300.000, a második 200.000, a harmadik pedig 100.000 Ft díjazásban részesül. A kiválasztott művek a Literán jelennek meg, a felolvasószínházi előadásokat pedig az Első Magyar Karantén-Színház közvetíti élőben a TRIP-hajó oldalán, ahol azok a későbbiekben is visszanézhetők lesznek.

További részletek az Első Magyar Karantén-Színházat létrehozó TRIP oldalán és Facebook-oldalán, valamint a Literán és a Litera Facebook-oldalán találhatóak.

Az Első Magyar Karantén-Színház felvétel közben (fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Kiemelt kép: Az Első Magyar Karantén-Színház felvétel közben (fotó: Balogh Zoltán / MTI)