Idén is meghirdeti a Petőfi Irodalmi Múzeum az Örkény István drámaírói ösztöndíj programját, amelynek célja, hogy segítse új magyar színművek létrejöttét, és lehetőséget adjon fiatal pályakezdő drámaíróknak, akik eddigi irodalmi vagy színházi munkájukkal igazolták vonzódásukat a műfajhoz. A pályázat szakmai lebonyolításában a Petőfi Irodalmi Múzeum felkérésére az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet is részt vesz.

A pályázat benyújtására jogosult az az 1983. január 1-jét követően született drámaíró, aki a megpályázott ösztöndíj folyósításának időtartama alatt nem részesül központi költségvetési forrásból finanszírozott ösztöndíjban vagy államilag finanszírozott alkotói támogatásban. Már bemutatott dráma vagy publikált kötet, korábbi megjelenés színvonalas orgánumokban, szakmai színtereken előnyt jelent. Korábbi Örkény István drámaírói ösztöndíjasok is pályázhatnak abban az esetben, amennyiben nem töltöttek ki három teljes ösztöndíjas intervallumot, és a korhatárnak még megfelelnek. Az ösztöndíjat egy teljes, új színdarab tervével lehet megpályázni, amely az ösztöndíj elnyerése előtt nem került publikálásra.

Az ösztöndíj időtartama 12 hónap (2023. január 1. – december 31.), összege bruttó 200.000 Ft/hó. A pályázat beadási határideje: 2022. december 15. A pályázati feltételek és további részletek ezen az oldalon olvashatók.

Kiemelt kép: Petőfi Irodalmi Múzeum (fotó: est.hu)